May 18, 2021
aktuelno

Lokalna samouprava pomaže dalje razvijanje i unapređenje kulture – Kikinda Online News

U Gradskoj kući članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Milena Živkov u prisustvu gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača i njegove zamenice Dijane Jakšić Kiurski održala je sastanak sa predstavnicima ustanove kulture u našem gradu. Na sastanku su razmatrani načini kako lokalna samouprava može da pomogne dalje razvijanje kulture u našem gradu kao jednu od najvažnijih oblasti u ljudskom društvu sa tendencijom ka njenom dodatnom unapređenju i poboljšanju:

-” Ono o čemu smo još razgovarali sa predstavnicima ustanova kulture jesu njihovi planovi po pitanju realizacije programa, sada kada je epidemiološka situacija i dozvolila da se neki od tih programa i realizuju, kakvi su im planovi za narednu godinu, ali i sa kakvim problemima su se susretali i koje nisu mogli da reše. Mi smo naravno spremni da pomognemo koliko je to u našoj moći, kako bi se kutura u Kikindi dodatno unapredila jer naš grad ima veliki potencijal” – izjavila je Živkov.

U prethodnom periodu u Narodnom muzeju Kikinda izostale su manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi, kao što je “Noć muzeja”, a ono što je trenutno u razmatranju jeste mogućnost održavanja “Mamutfesta”:

-“ Još uvek pokušavamo da pronađemo način da obeležimo “Mamutfest” ali da to bude na nivou propisanih mera, uz učešće određenog broja dece, da nema previše kontakata među decom, već da se osmisle individualni zadaci i da svako dete može samo da ih rešava uz svoje roditelje i da na taj način ipak nekako obeležimo “Mamutfest”. Trudimo se da naše programe obeležimo koliko je to moguće ili se to prolongira za neki naredni period” – dodala je Lidija Milašinović, direktorica kikindskog Narodnog muzeja.

Programi koji se održavaju u najstarijoj ustanovi kulture u našem gradu, Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” kao što su su književne večeri mogu da se prebace i u onlajn okruženje, a na taj način je ova institucija i prilagodila svoj rad od samog početka epidemije:

-” Sve što je moguće izvesti u onlajn okruženju nije neophodno i neprekidno raditi i opterećivati ljude sa većim brojem programa, ali selektivno sa odraslima a tako i sa decom. Dosta naših programa odvijalo se sa decom onlajn, treću godinu za redom imali smo konkurs za trejler za knjigu koji je završen i trebalo bi dodeliti nagrade. Nismo nešto mnogo pretrpeli u tom smislu, jedino na šta smo navikli, jer je reč o takvom tipu institucije, jesu ljudi. Oni dolaze, obavljaju standardne aktivnosti, knjige se pozajmljuju bez problema, svi su navikli na nošenje maski i sredstva za dezinfekciju tako da to nije nikakav problem u ovom trenutku” – ocenila je direktorica Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” Radmila Perović.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač pozdravio je sve predstavnike i direktore ustanova kulture iz Kikinde koji su se odazvali sastanku i tom prilikom najavio da će pokušati da sa svojim timom u narednom periodu praktikuje češće održavanje ovakvih tipova sastanaka sa ciljem sagledavanja i rešavanja svih problema:

-” Pokušaćemo da zajedno češće, svu problematiku iz kulture, ali i iz ostalih delatnosti sagledamo i zajednički rešavamo probleme. Na ovakvim sastancima ćemo ubuduće kreirati politiku, planove i pokušati da zajednički sa njihovim predstavnicima te planove i realizujemo. Svi smo svesni činjenice da nas je epidemiološka situacija omela u realizovanju velikih planova koje smo imali iz oblasti kulture u ovoj godini, a do kraja ove nedelje imaćemo određeni presek finansijskog stanja u budžetu grada Kikinde, i na osnovu toga pokušaćemo da nažalost smanjimo i svedemo sve troškove na nivo koji je realan do kraja godine. Prateći epidemiološku situaciju, još uvek ne možemo da kažemo da ćemo sve realizovati do kraja godine, ali mislim da su svi svesni toga i da će u budžetu samo biti planirano ono što je osnovno, da preživimo do kraja godine, a nadam se zajednički za narednu godinu kreirati možda i bolji i kvalitetniji budžet kako bi kultura i opstala u Kikindi, naravno uz podršku Grada i mog tima” – istakao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *