May 6, 2021
aktuelno

Počela je nova školska godina: Dobrodošli prvaci – Kikinda Online News

Prvi čovek Kikinde Nikola Lukač, zajedno sa većnicom Milenom Živkov zaduženom za kulturu i obrazovanje i Ramonom Tot članicom Gradskog veća za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici danas su poželeli srećan polazak u školu prvacima u OŠ. ,,Mora Karolj” u Sajanu, OŠ. ,,Milivoj Omorac” u Iđošu i osnovnim školama ,,Vuk Karadžić” i ,,Sveti Sava” u Kikindi. Ove godine 443 đaka prvaka je svoje osnovno obrazovanje započelo u 9 seoskih i 7 gradskih osnovnih škola. Kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama, Grad Kikinda nastavio je tradiciju da sa prvim danom nove školske godine obraduje prvake prigodnim poklonima koji će im služiti pa su se tako u narandžastom rancu za patike osim zaštitne maske nalazili i “Slovarica”, boca za vodu, dve sveske, flomasteri, majica, raspored časova i blokčić. Osmesi na njihovim licima govorili su više od hiljadu reči.

Zbog epidemiološke situacije, režim rada u ovoj školskoj godini prilagođen je broju đaka, pa tako ove godine samo šestoro prvaka ima u Sajanu, a najviše, 66 ih ima u OŠ. ,,Sveti Sava”:

-” Ove godine imamo 66 prvaka, raspoređeni su u tri odeljenja. Što se tiče samog početka sve je proteklo u najboljem redu, imali smo pripreme čitave dve sedmice, pa smo se trudili da svaki segment bude pokriven i da ništa ne prepustimo slučaju. To je uvek problem kada je početak nove školske godine, međutim, sad kao što svi znamo, to je zaista veliki problem, tako da smo se potrudili da sve mere zaštite i bezbednost učenika, nastavnika i drugog osoblja bude na najvišem nivou, da roditelji budu obavešteni o svim koracima koje je potrebno preduzeti kako bi preupredili bezbednost dece, naravno uz zdravlje koje nam je najvažnije. Zahvalila bih se dosadašnjem direktoru Vitomiru Radaku, koji nam je mnogo pomogao da početak školske godine otpočne u najboljem mogućem redu” – izjavila je nova, v.d. direktorica OŠ. ,,Sveti Sava” Gordana Rackov dalje napominjući da su učenici od 1. do 4. razreda podeljeni u dve grupe – prva grupa nastavu pohađa od 8 do 10:15, nakon čega se vrši četrdesetominutna dezinfekcija prostorija i učionica, a druga grupa sa nastavom kreće od 11 do 12:40, nakon čega se vrši ponovna dezinfekcija a od 13 sati nastavu počinju učenici od 5. do 8. razreda, a naredne sedmice se menjaju grupe.

U jeku epidemije virusa kovid 19, kikindska lokalna samouprava se potrudila da sve preventivne mere u svim kikindskim obrazovnim institucijama na vreme budu sprovedene i da samim tim i đaci i nastavničko osoblje spremno i bezbedno dočekaju početak nove školske godine:

-“ Sve škole i školska dvorišta su dezinfikovana. Jedino što nam preostaje jeste da mališanima koji su po prvi put seli u školske klupe poželimo sreću jer je ovo sigurno jedan od najvažnijih događaja u njihovim životima jer će im znanje u narednom periodu pre svega doneti sigurno i boljitak, a nastavnici sa teritorije grada Kikinde će im preneti svoja iskustva i znanja jer su ona ipak naša budućnost i koristim ovu priliku da im poželim srećan polazak u školu” – ocenio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Milena Živkov, članica GV za kulturu i obrazovanje dodaje da su sve obrazovne institucije na teritoriji grada Kikinde spremno dočekale početak nove školske godine:

-” Škole u Kikindi spremno su dočekali 1. septembar, obezbeđena su sva sredstva za dezinfekciju kao i sva potrebna zaštitina oprema za nastavnike, profesore i učenike. Direktori škola su zaista vredno radili u prethodnom periodu i potrudili se da se lepo organizuju pa bih i iskoristila priliku da ih pohvalim. Iako je ove godine početak školske godine drugačiji od prethodnih, većina učenika pohađaće redovnu nastavu” – dodala je Živkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *