May 6, 2021
aktuelno

Danas je Svetski dan pasa – Kikinda Online News

Danas je Svetski dan pasa. Oni su sa nama 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina. Toliko dobro su se adaptirali i toliko nas vole da je na tu čistu, bezrezervnu i do smrti postojanu ljubav teško ostati imun. Mnogo je onih koji ne veruju ljudima, ali veruju psima.  

Cilj ovog dana jeste jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, podsticaj bolje brige o psima, kao i podsećanje koliko su oni naši najbolji prijatelji bez kojih ne bismo mogli.

Legendarna Merilin Monro, i sama izdana toliko puta od ljudi, konstatovala je da su je „ujedali samo ljudi, nikad psi” dok je s druge strane Sigmund Frojd tvrdio da psi vole prijatelje i brane ih od neprijetalja, za razliku od ljudi koji nisu sposobni za čistu ljubav, jer uvek mešaju ljubav i mržnju.

Psiholozi kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnog ljubimca, te da nema boljeg psihologa od šteneta. Istraživanja su pokazala da ona deca koja su rasla sa kućnim ljubimcem jesu mnogo društvenija, lakše se snalaze u kontaktu sa drugima i popularnija su u društvu. Univerzitet Oregona u obimnoj studiji potvrdio je da deca postižu bolje socijalne veštine ukoliko u predškolskom periodu brinu o štenetu. Bili su popularniji u školi, osećali su se bolji sa sobom i bolje su „čitali“ osećanja druge dece. „Milosrđe nije dati kosku psu. Milosrđe je podeliti kosku sa psom, kad ste gladni koliko i sam pas“ rekao je svojevremeno čuveni Džek London.

Studije su pokazale i da ukoliko je dete indiferentno, pasivno i slabo u kontaktu sa drugima, da se neće osećati usamljeno jer će imati prijatelja, najvernijeg i najodanijeg kojeg može da stekne. Psi su odličan lek protiv usamljenost i samoupozdanje. Upravo zato se koriste u terapijama sa decom, a posebno su dragoceni za mališane do kojih je teško dopreti, bez samopouzdanja i osećaja sopstvene vrednosti.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan. Oni pomažu slepima i slabovidima, deci sa invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrednost u društvu je neizmerna, a današnji dan služi kao podsetnik i mogućnost da im pokažemo svoju zahvalnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *