May 18, 2021
aktuelno

Pet novih računara za OŠ. ,,Đura Jakšić”- Kikinda Online News

Matematička gimnazija iz Beograda i fondacija „Alek Kavčić“ pokrenuli su akciju poklanjanja računara osnovnim školama u Srbiji, pa je tako danas OŠ. ,,Đura Jakšić” iz Kikinde postala bogatija za pet modernih računara, zahvaljujući Nikoli Čuturiću, nekadašnjem učeniku ove obrazovne institucije, a sadašnjem učeniku četvrte godine Matematičke gimnazije:

-” Veoma mi je drago što moja trenutna škola, Matematička gimnazija dodeljuje mojoj bivšoj školi ove računare gde će đaci moći da rade i da im to bude dodatna motivacija da ulože svoj rad i trud i da ih dodatno motiviše za nauku i za njeno dalje istraživanje” – rekao je Nikola Čuturić.

-” Lepa strana projekta je to što su sada izabrane škole u koje su išli našli sadašnji učenici. Školu ,,Đura Jakšić” pohađao je naš sadašnji učenik Nikola Čuturić koji podjednako sa nama učestvuje u ovom projektu, a Nikola će učenicima ove škole krajem avgusta, početkom septembra održati niz predavanja iz informatike , da im približi razne sadržaje koji prevazilaze one koji se rade u osnovim školama, i nadamo se da će učenicima produbiti ljubav prema informatici, i da će toj deci to biti dodatni podstrek i vetar u leđa da ostvare velike stvari kada je nauka i njihovo dalje školovanje u pitanju” – izjavila je Mirjana Katić, direktorica Matematičke gimnazije.

Aleksandar Kavčić, ispred Fondacije “Alek Kavčić” izjavio je da su sredstva za nabavku računara nabavljena još u martu mesecu:

-” Deca jesu talentovana, IT sektor je danas u ekspanziji u Srbiji, to se dešava organski, ljudi to sami prepoznaju, a deci treba pružiti sve potrebne uslove da dostignu svoj pun potencijal u svim naučnim oblastima koje ih zanimaju ” – rekao je Kavčić.

Direktorica OŠ. ,,Đura Jakšić” Biljana Šimon ponosna je što je upravo ova kikindska obrazovna institucija uspela da iznedri sjajne učenike poput Nikole Čuturića:

-” Ovim povodom želim da se zahvalim direktorici Matematičke gimnazije, gospodinu Kavčiću i njegovoj fondaciji, ovo će nam mnogo značiti i sigurno će nam pospešiti uslove za rad na informatici, a verujemo i da će Nikola uspeti da prenese svoja znanja našim učenicima” – dodala je Šimon.

Osnivač fondacije ‚‚Alek Kavčić“ je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke, a sledeći korak je obezbeđivanje besplatnih udžbenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *