May 8, 2021
aktuelno

Sutra je Trnova Petka – Kikinda Online News

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu još poznatiju kao Trnovu Petku. Ovim praznikom završava se letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti vernici mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Na praznik Trnove Petke, kao i na praznike još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu – Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese hleb, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se u polju, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Naši stari su verovali da ne valja prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

Mlade devojke na ovaj dan trebaju da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir, a devojčicama se oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *