May 9, 2021
aktuelno

Sutra je Ognjena Marija – Kikinda Online News

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznat kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u “ognjevite” svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i pravoslavci i muslimani.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen crvenim slovom ali se ipak veoma poštuje i u crkvi u narodu. Očekivano, i ove godine će se kod Bogomolje Vodice u Kikindi, sabrati vernici i poštovaoci pravoslavne vere kako bi prisustvovali svetoj liturgiji, povodom praznika Ognjena Marija ali i kako bi natočili vodu sa česmi, koja prema verovanju hrišćana, na ovaj dan poprima lekovito dejstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *