новембар 28, 2020
aktuelno

„Batut“ izdao spisak preporuka zdravstvene zaštite dece u borbi protiv korona virusa-Kikinda Online News

Prema poslednjem izveštaju, broj obolele dece od virusa korona u Kikindi je i dalje 13. Kako saznajemo, reč je o deci različite uzrasne dobi koja su dobrog opšteg stanja, a ni jedno dete za sada nije hospitalizovano. Institut za javno zdravlje „Batut“ izdao je preporuke koje se tiču zdravstvene zaštite naših najmlađih u borbi protiv virusa covid 19. Kako se navodi, ove mere trebale bi da ublaže transmisiju novog virusa i suzbiju epidemiju, a propisana je prevencija za svaku aktivnost gde se građani najlakše mogu zaraziti. Većina preporuka Kriznog štaba do sada je važila u pojedinim gradovima u Srbiji koji su već uveli vanrednu situaciju zbog naglog širenja virusa korona, a ove mere će sada važiti za celu teritoriju Srbije.

Na sajtu Instituta „Batut“ navodi se da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja, jer se na taj način smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.


Generalne preporuke su da se na otvorenom prostoru drži distanca, a to u ovom konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se deca igraju u što manjim grupama – do petoro dece. Ovo jedino ne važi ako deca žive u istom domaćinstvu. Takođe, preporuka je da se deca igraju samo svojim igračkama kao i da nema deljenja hrane i pića. Takođe se napomenje da se deca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru i dezinfikuju. U daljim preporukama navodi se da je dezinfekcija ruku, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mera. Tako se sugeriše roditeljima da uvek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola kojim će prskati površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ručice mališana. Takođe po povratku kući neophodno je da dete temeljno opere ruke.Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji i staratelji trebalo da edukuju decu o značaju pridržavanja ovih mera. U preporukama se dodaje i da to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, ali i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.


Deca mlađa od dve godine ne moraju da nose maske, dok mališani starosti od dve do 10 godina bi trebalo da nose maske, ali bi to trebalo vremenski ograničiti na dva sata tako da bi trebalo izbegavati duže zadržavanje u parku ili igralištu. Takođe, roditelji i staratelji moraju biti u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske.

Preporuka Instituta „Batut“ je i da roditelji ne vode decu u kupovinu ako to nije neophodno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *