May 9, 2021
aktuelno

Nove mere lokalnog Štaba za vanredne situacije: Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, bazeni prestaju sa radom – Kikinda Online News

U cilju suzbijanja daljeg širanja virusa kovid 19, lokalni Štab za vanredne situacije je na današnjem zasedanju doneo nove mere za građane Kikinde koje će se od sutra primenjivati na teritoriji kikindske opštine. Nadzor nad svim donetim mere sa današnjeg zasedanja vršiće Sekretarijat za inspekcije poslove GU Kikinda.

Od sutra, 15. jula, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je obavezno. Zabranjeno je održavanje koncerata na otvorenom i zatvorenom prostoru, ali i održavanje proslova, daća i bilo kakvih skupova na otvorenom i zatvorenom prostoru, ukoliko događaju prisustvuje više od 20 lica. Ovakva vrsta zabrane važi i za javne prostore, odnosno restorane, sale, rođendaonice, igraonice ali i za privatne prostore odnosno kuće i stanove. Od sutra zabranjen je rad teretana i fitnes klubova, a obustavlja se i rad otvorenih i zatvorenih bazena na teritoriji grada Kikinde i u Banatskom Velikom Selu.

Takođe, nove mere obuhvataju i ograničen rad restorana, kafića i drugih ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6 do 21 sat, s tim da bašte onih ugostiteljskih objekata koji ih imaju mogu raditi najduže do 23 časa, uz obavezno nošenje zaštitinih maski i uz poštovanje rastojanja između stolova na 1,5 metar u svakom pravcu. Svako kršenje ove zabrane sankcionisaće se obustavom rada privrednog subjekta. Broj lica koji prisustvuju sahranama sveden je na 20, gde će JP ,,Kikinda” sprovoditi kontrolu ove mere. Broj korisnika usluga koji istovremeno borave u frizerskim, kozmetičkim i salonima lepote sveden je na jednu osobu uz poštovanje mera, odnosno nošenja maske i rukavica. U supermarketima i drugim prodavnicama obavezna je dezinfekcija rukohvata potrošačkih korpi i kolica, a broj potrošača ograničen je na najviše 20 u većim, odnosno najviše dvoje u manjim prodavnicama. U bankama i poštama ograničen je broj klijenata i to prema broju aktivnih šaltera uz obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance između lica od najmanje dva metra. JP ,,Autoprevoz” Kikinda u obavezi je da na advekatan način sprovede rad sa putnicima, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite života i zdravlja kroz dezinfekciju i provetravanje autobusa nakon svakog prevoza, korišćenje klima uređaja tek ako je temperatura vazduha iznad 28 stepeni, obavezno je korišćenje maski osoblja zaposlenih u javnom preduzeću kao i samih putnika uz obavezno sedenje na propisanoj udaljenosti na način kojim će svako drugo mesto biti slobodno. Taksi prevoznici i putnici u obavezi su da tokom vožnje nose maske. Rad Gradske pijace biće organizovan tako da svaka druga tezga bude slobodna, kako bi se sprečilo grupisanje lica.

U svim privrednim društvima na teritoriji grada Kikinde u zatvorenim prostorijama obavezno je nošenje zaštitinih maski, a preporučuje se i nošenje vizira. Na ulasku u privredno društvo obavezno je postavljanje dezo-barijere a preporučuje se i merenje telesne temperature zaposlenih. Obavezno je vršenje dezinfekcije gaznih površina u halama i drugim prostorijama. U fabrikama i drugim firmama koje imaju menze, obavezna je socijalna distanca između stolova. Držanje rastojanja između radnika neophodno je i tokom trajanja pauze, u svlačionicama i slično. Gradski Štab za vanredne situacije naložio je i čišćenje i pojačanu dezinfekciju svih javnih površina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *