May 8, 2021
aktuelno

Subota u Suvači – Kikinda Online News

Pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji, uzrokovane epidemijom virusa kovid 19, odrazilo se i na brojne kulturno-umetničke i sportske manifestacije koje su trebale da budu organizovane u našem gradu i okolnim mestima pa je tako za ovo leto otkazana Dečja letnja pijaca Kulturnog centra, ali i noćni turnir u malom fudbalu, Basket 3 na tri, Krajiški višeboj u Banatskom Velikom Selu i novokozarački “Strongmen” Euro Kup. Zbog aktuelne situacije letnji program manifestacije “Subota u Suvači” sveden je na minimum, otkazane su dečje radionice i projekcija filma, ali ipak su realizovana stručna vođenja kroz jedini mlin ravnice u celoj Srbiji – kikindska Suvača:

-” Posetioci su u prilici da pogledaju šta je to sve urađeno u mlinu, da se upoznaju sa istorijatom jedinog sačuvanog mlina u Srbiji na konjski pogon, budući da su sad dorađeni svi nedostajući delovi na drvenom mehanizmu samog mlina i da saznaju sve ono što ih interesovalo o Suvači, a što možda nisu imali koga da pitaju. Programi koji nisu do sada realizovani biće realizovani onog momenta kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala i u skladu sa okolnostima ćemo se tako i ponašati. Imamo dosta planova za Suvaču, koje sada nismo u situaciji da realizujemo jer ne možemo da garantujemo punu zdravstvenu bezbednost sugrađana. Trebali smo da ďanas organizujemo radionicu suvenira na temu Suvače, izrada radnog lista i trebalo je da emitujemo film koji je snimljen u Mađarskoj u Sarvašu u njihovoj Suvači – oni su snimali kada su pokretali svoju Suvaču i to je film koji smo hteli da emitujemo u Mlinarevoj sobi, ali nažalost epidemiološka situacija nam to u ovom trenutku ne dozvoljava, ali to ostaje sadržaj koji ćemo pre ili kasnije sigurni realizovati” – izjavila je direktorica Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

Tokom letnjih meseci, Narodni muzej Kikinda organizovao je program “Kikinda od A do Š” koji ima za cilj da naši najmlađi sugrađani lokalno nasleđe istražuju prema svim slovima srpske azbuke:

-” Reč je o programu koji menja letnji kamp Muzeja, program će trajati sve do septembra. Sva deca pozvana su da dođu u Muzej i preuzmu radni list ,,Kikinda od A do Š” i da ga potom, da li samostalno ili uz pomoć roditelja reše tako što će obići 30 lokaliteta i nasleđa koja mi prepoznajemo kao takvim u samom gradu i da potom urade crteže gde će predstaviti šta je na njih ostavilo najveći utisak i šta je to što oni najviše prepoznaju kao nasleđe. Nadamo se da ćemo do septembra imati izložbu koja će delimično biti kreirana od strane nas, a u najvećoj meri od strane naših najmlađih” – istakla je Milašinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *