May 6, 2021
aktuelno

Obeležen 4. jul Dan borca u Kikindi-Kikinda Onine News

Polaganjem venaca na spomen obeležje Žrtvama fašzma 1941-1945. godine obeležen je Dan borca u Kikindi. Vence su položili predstavnici SUBNOR-a, Udruženje srpskih ratnih veterana, kao i predstavnici vojske i policije i političkih partija. Događaj su uveličali i Ženska pevačka grupa Kulturnog centra ,,Melizmi”, kao i orkestar Dobrovoljnog-vatrogasnog društva.

4. jul, poznatiji kao ,,praznik ustanka naroda Jugoslavije” počeo je da se obeležava još davne 1956. godine u sećanje na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, kada je na ovaj datum i odlučeno da se krene u organizovani napad protiv okupatora. Iako je 4. jul kao državni praznik ukinut još 2001. godine, kikindski rodoljubi i dalje se sećaju važnog istorijskog događaja:

-“ Sticajem okolnosti, prekinuto je obeležavanje Dana borca 2001. godine kao državnog praznika, međutim mi kao predstavnici SUBNOR-a doneli smo odluku da svake godine obeležavamo važna istorijska obeležja u našem gradu, bez obzira na nedaće i zabrane. Zajedno smo u dogovoru sa lokalnom samoupravom dogovorili da nastavimo tradiciju i ovim činim želimo da naša deca i buduća pokolenja vide i čuju šta se nekada dešavalo našim precima, očevima i dedovima“- izjavio je Milenko Babić, predsednik GrO SUBNOR.

Dan borca, 4. jul prvi je važan datum u kalendaru koji predstavnici SUBNOR-a obeležavaju u letnjim mesecima. Već 7. jula je Dan ustanka naroda Srbije, 28. jula formiran je kikindski partizanski odred, dok se 4. avgust obeležava u znak sećanja na nastradale borce kikindskog partizanskog odreda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *