May 9, 2021
aktuelno

,,Most koji treba preći”: Održan 35. Memorijal u čast Mike Antića-Kikinda Online News

Uz tamburaški orkestar ,,Mokas”, a prema scenariju Nenada Gvozdenovića na punom Varoškom trgu u Mokrinu, održan je jubilarni 35. Memorijal ,, Most koji treba preći” posvećen velikom pesniku, slikaru, scenaristi i novinaru Miroslavu Antiću. Memorijal pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Grada Kikinde, a u organizaciji Mesne zajednice Mokrin i ove godine privukao je veliki broj kako Mokrinčana, tako i velika glumačka imena poput Slobodana Ćustića, Nikole Rakočevića, Jelene Gavrilović koji su se na velikoj pozornici sećali velikog pesnika govoreći stihove iz Mikinog opusa.

Za potpuni ugođaj same večeri pobrinuo se muzičar Bane Krstić iz grupe ,,Garavi sokak” kao i mokrinski ,,Mokasi”. Velikan srpskog glumišta Slobodan Ćustić ovim rečima opisao je lik i delo Miroslava Antića:

-” Čast je i obaveza svih nas da ga se sećamo. Poezija Miroslava Antića nešto je što ne zaslužuje mnogo opisa, to je jednostavno neponovljivo i ne može se opisati, kao što čovek ne može da opiše i dušu. Uvek sam se bavio dušom, svaka uloga koju sam igrao imala je dušu i razlog svog postojanja i činjenja, a duša Mike Antića samo je njegova, samo je banatska, samo je vojvođanska i samo je jedno ogromno srce puno ljubavi i razumevanja za sve ljude ovog sveta“- rekao je čuveni Ćusta.

-” Odrasla sam sa Mikinim pesmama, moja majka je veliki fan, a mislim da je za svakog glumca Miroslav Antić pojam. Meni je neviđena čast, malo je bila prisutna i trema, budući da nemam tako često priliku da govorim poeziju uživo, a okružena sa ovakvim ljudima to je zaista bilo pravo zadovoljstvo” – dodala je glumica Jelena Gavrilović.

-” Imam utisak da je Miroslav Antić pisao nešto više od poezije, jer oseća se da je u svoje pesme utkao mudrost koju je nosio sa sobom i saznanja koja je stekao kao čovek. To je jako važno i bitno za nekoga ko to može da prepozna. Bio je izuzetan pesnik, volim da čitam njegovu poeziju i da je izgovaram. Takva vrsta poezije govori o vezi sa njegovim prostorom i ljudskom širinom koja je bila velika. Moguće da je kroz Mokrin shvatio neke stvari, ali verujem da bi takav bio i da se rodio u nekom drugom kraju“- istakao je glumac Nikola Rakočević.

Stihovi Miroslava Antića nesumnjivo su sa starijih prešli i na mlađe generacije, a Mesna zajednica Mokrin kao organizator Memorijala uprkos svim problemima sa kojima se susrela uspela je da ove godine obeleži važan datum u znak sećanja na velikog pesnika:

-“ Ovaj 35. jubilarni Memorijal u čast Miki Antiću uprkos raznim nedaćama ipak je uspela da organizuje za nas veoma značajan događaj. Veliku zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, Gradu Kikindi koji su sufinasirali ovu manifestaciju i trudimo se da sve naše velikane predstavimo na najbolji mogući način, i naše mesto Mokrin“- izjavio je Žika Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

-” Velika je čast da jedno selo ima ovakvog jednog ovako velikog umetnika kao režiser i scenarista i kao pisaac i nema te sfere u kulturi u kojoj se nije pojavljivao i ostavljao trag. Svakako da je detinjstvo koje je proveo u Mokrinu i pohađajući Osnovnu školu, a potom i kada je otišao u druge gradove, uvek je pominjao Mokrin i rado se vraćao, pisao po njemu razna dela po kojima je poznat i svakako da je ostao u srcu svih Mokrinčana i Kikinđana. Nema te generacije koja ga ne pamti da li iz školstva ili kroz samo čitanje njegovih dela što daje jednu veliku težinu. Kao takvu, s obzirom da grad Kikinda prepoznaje takve ljude i takve veličine, grad Kikinda će uvek podržavati da se i finansijski i organizaciono ovakvi memorijali a i manifestacije po seoskim Mesnim zajednicama obeležavaju jer ideja i jeste da što više manifestacija bude po selima” – dodao je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *