May 9, 2021
aktuelno

Jači i od kiše i od korone: Maturanti po 13. put plesali na Trgu-Kikinda Online News

Uprkos nestabilnom vremenu, a i još uvek aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji izazvanoj korona virusom učenici završnih razreda svih kikindskih srednjih škola, kao i apsolventi VŠSSOV u Kikindi uspeli su da uz kadril iz opere ,,Slepi miš” i Užičko kolo rasteraju tmurne oblake nad Kikindom. U prepoznatljivim maturskim majicama i belim kišobranima, plesali su naši mladi sugrađani sa svojim roditeljima, prijateljima, spremni za sve ono što ih očekuje u budućnosti. Prisutne maturante i njihove roditelje ispred Gradske uprave pozdravila je zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić:

– ” Veliko je zadovoljstvo i velika čast da mogu da pozdravim maturante Kikinde u ime grada i svoje lično ime. Oni danas završavaju jedan period svog života koračajući sigurnim korracima u svoju buudćnost. Najbitinije je da ostanu dobri, časni i pošteni ljudi i da se školuju za ono što će najbolje raditi u svom životu,a onda i da se vrate u svoj grad i da ga ne zaborave” – izjavila je Srdić.

13. Maturantska parada, jedina koja je bila pod znakom pitanja usled poznate epidemioloske situacije u zemlji održana je danas na platou ispred Gradske kuće, zajedno sa tridesetak gradova Srbije, odnosno sedamdesetak na prostoru čitave nekadašnje države i zemalja koje nas okružuju.

-“Nije bilo teško pripremiti se za Maturski ples, obzirom da su i pokreti laki, naučili smo ih veoma brzo. Iako smo u prethodnom periodu dosta vremena provodili onlajn i za računarom, pa nam se tako i nastava odvijala, nije bilo teško, budući i da volim da koristim računar i po pitanju nastave i viđanja sa drugarima i sve je dobro prošlo. Želim da nastavim da studiram farmaciju u Novom Sadu” – rekao je Stefan Kecman, maturant SSŠ ,,Miloš Crnjanski”.

-” Bila sam redovna na probama za Maturski ples i drago mi je što je sve ispalo ovako kako jeste i što sam deo ovakve manifestacije. Tokom vanrednog stanja falili su mi drugari iz razreda, ali smo sve to nadoknađivali putem društvenih mreža, ali bila sam i volonter i pomagala onim sugrađanima koji su bili najpogođeniji ovom krizom koja nas je sve zadesila. Planiram da ostanem u Kikindi i da upišem Pedagošku” – rekla nam je Ivana Bogosavljev, maturantkinja Ekonomsko-trgovinske škole, a isto su nam potvrdile i Mila Kovačević i Jelena Petrović:

-“ Mi smo generacija koja donekle samo i komunicira putem interneta, ali poslednji deo škole, maj smo izgubili, ali smo eto, na neki način ovim danom mogli da ga nadoknadimo, a to ćemo tek učiniti i večeras na našoj maturskoj večeri. Kažu da su poslednji dani školovanja najlepši, ali nadamo se da ćemo to nadoknaditi u danima koji slede” – rekle su nam maturanktinje Gimnazije ,,Dušan Vasiljev”.

-” Ono što je jako lepo jeste to što smo uprkos celoj situaciji uspeli da maturante izvedemo na Trg, da oni otplešu svoj maturski ples i na ovaj način, kao i mnoge generacije pre njih završe svoje srednjoškolsko obrazovanje. Prema statistikama koje smo vodili, do sada je prošlo kroz manifestaciju oko 5.000 maturanata što samu manifestaciju čini jednom od najtradicionalnijih u Kikindi” – rekao je organizator programa Kulturnog centra Kikinda Marko Markovljev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *