May 8, 2021
aktuelno

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – Kikinda Online News

Kikinda, kao jedna od najhumanijih sredina dobrovoljnih davalaca krvi i danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca u prostorijama organizacije Crvenog krsta Kikinda dodelila je nagrade i priznanja za pojedince i udruženja koji su i tokom 2019. godine pokazali da im je humanost jača strana. Ovaj svečani dan, koji se širom sveta obeležava pod sloganom “Daj krv, učini svet bezbednim mestom za život” Crveni krst Kikinda realizovao je u saradnji sa lokalnom samoupravom i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine i istom je prisustvovao gradonačelnik Kikinde Pavle Markov ispred Gradske uprave.

Plaketu ,, Široko srce” u znak priznanja za postignute izuzetne rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi zavredile su najhumanije sredine – Gradska uprava Kikinda, KK ,,Velika Kikinda”, Tehnička škola iz Kikinde i Mesna zajednica Mokrin. Takođe, uručene su plakete za 100, 75, 50 i 35 puta datu krv.

-” Ovogodišnji slogan govori o značaju pojedinca kao davalaca krvi koji su izuzetno važan faktor za našu sredinu, obzirom da su potrebe za krvlju konstantne. Tokom 2019. godine prikupljeno je 2.098 jedinica krvi što ukupno čini 3,53 odsto na broj stanovnika” – izjavila je Sekretarka Crvenog krsta Kikinda Danijela Bljeljac.

Koliko su naši sugrađani humani najbolje govore uručena priznanja – za dve osobe sa 100 davanja krvi, šestoro ljudi koje je 75 puta darivalo dragocenu tečnost, desetoro je 50 puta dalo krv, dok je četrnaestoro naših sugrađana 35 puta dalo krv.

-” U Kikindi sam svega par puta dao krv, ali sam se odazivao i na akcije u Subotici i Senti. Sa davanjem krvi sam počeo još u srednjoj školi kada sam napunio osamnaest godina, i to evo činim i dan danas. Svaki čovek ima drugačije razmišljanje, ali treba težiti da budete humani i da pomognete onima kojima je to najneophodnije” – izjavio je Karolj Feher koji je sto puta darivao krv. Drugi humani sugrađanin koji je 100 puta učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi Zoltan Olah, bio je sprečen da preuzme plaketu, pa je to umesto njega učinio njegov sin.

Plaketu “Široko srce” u ime gradske uprave poneo je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov:

-” Naši sugrađani su pokazali da i u ovoj oblasti prednjače u odnosu na neke svoje kolege i druge gradove, kako u Vojvodini tako i celoj Srbiji. Kikindski davaoci krvi su u samom vrhu naše zemlje po svim parametrimai to dovoljno govori o kikindskoj humanosti, njihovoj odgovornosti i znanju značaja davanja krvi. Samo zdrav čovek može dati krv onima kojima je to potrebno i iz tog razloga mi želimo da motivišemo i podstaknemo što postojeće, što buudće davaoce krvi da obrate posebnu pažnju i nastave istim tempom” – rekao je Markov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *