May 6, 2021
aktuelno

Na značajnom lokalitetu: Počinju iskopavanja mokrinske nekropole, bogat program Narodnog muzeja u mesecima koji slede-Kikinda Online News

Kikindski Narodni Muzej je na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja dobio 700.000 dinara za iskopavanje jedne od najpoznatijih nekropola na značajnom lokalitetu u Mokrinu. Nekropola ranog bronzanog doba poslednji put iskopavana je davne 1969 godine,a projekat se realizuje u saradnji sa instituom Biosens iz Novog Sada:

-“ Vodili smo se idejom da uradimo manje i svedenije iskopavanje, budući da je prošlo 50 godina od poslednjeg, i da istražimo do deset grobova kako bi sa primenom savremenih naučnih metoda i analiza utvrdimo nešto što nije bilo moguće šezdesetih godina prološlog veka. Ovakvom vrstom projekta, odnosno kroz samo otvaranje lokaliteta i kroz korišćenje različitih hemijsko-fizičkih metoda možemo da utvrdimo daleko više sa manjim brojem uzoraka. Po završteku iskopavanja, i po dobijanju gotovih rezultata biće održan i drugi deo projekta, a to je izložba” – rekla je direktorica Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

Osim toga, u kikindskom Narodnom muzeju za 11. jul najavljeni su i Dani Suvače u najčuvenijem kikindskom mlinu, a kroz izložbu ,, Dakle, Vi ste taj Uroš Predić” biće organizovane još dve radionice za decu u petak 19. juna za učenike od 12 do 15 godina, a 26. juna za srednjoškolce, uz stručna vođenja autorke Olivere Skoko iz Zrenjanina 17. i 24. juna. Ono što će i ove godine biti jedan od sastavnih programa Muzeja jeste i Letnji Kamp, koji će početi od 7. jula i trajaće sve do kraja avgusta. Ono što će ipak biti drugačije u odnosu na prethodne godine jeste da neće biti masovnijeg okupljanja dece:

-” U sklopu Letnjeg kampa dizajniran je jedan novi listić koji se zove ,,Kikinda od A do Š”, gde je naš grad opisan kroz 30 pojova naše azbuke i zainteresovana deca će moći da rešavaju postavljene zadatke negde van Muzeja i da na taj način istražuju nasleđe našeg grada. Kamp je besplatan za sve učesnike, a od dobijenih radova napravićemo izložbu za predstojeći ,,Mamutfest” – izjavio je kustos-pedagog kikindskog Narodnog Muzeja Dragan Kiurski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *