May 8, 2021
aktuelno

UPOK: Apel na potrošače prilikom kupovine polovnih vozila-Kikinda Online News

Kikindskom Udruženju potrošača sve češće se javljaju kupci polovnih vozila od uvoznika, odnosno placeva koji se bave prodajom automobila gde je prilikom sklapanja ugovora cena na fakturi prikazana kao kataloška cena vozila. Iako prilikom kupovine polovne robe, trgovac može i da skrati taj rok uz pismeno obaveštenje prema Zakonu o zaštiti potrošača, najduže do godinu dana predsednik kikindskog Udruženja potrošača Darko Cvijan apelovao je na potrošače da povedu računa prilikom nabavke polovnih pa i novih vozila koja je prema rečima Cvijana, postala “mačka u džaku”:

-” Imali smo slučaj potrošača gde u ugovoru stoji cena od 70.000 dinara, a automobil je plaćen 1.600 evra. Potrošač na taj način pokušava da izbegne veće plaćanje poreza, međutim, ukoliko dođe do eventualnog kvara vozila, po pravilu, trgovac prihvata tu reklamaciju, ali se vraća iznos sa fakture i ne postoji način da se dokaže da je u pitanju druga vrsta iznosa. Pre kupovine vozila, potrošači treba dobro da razmisle da li žele da izbegnu plaćanje poreza jer je trgovac u obavezi da im za određeni proizvod garantuje u narednih godinu dana”- kaže Cvijan. U okviru projekta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija UPOK će sprovesti obuku trgovaca u našem kraju:

-” Ovim putem bih pozvao sve zainteresovantrgovce koji imaju želju i potrebu da nam se jave. Obuka će početi narednog ponedeljka, zainteresovanih kandidata već ima, broj mesta je ograničen, pa bih apelovao na zainteresovane trgovce da nam se jave kako bismo se dogovorili o realizaciji termina i načina održavanja radionice”- rekao je Cvijan dodavši da će glavna tema predstojećih radionica biti problem reklamacija kao jedna od najvećih poteškoća sa kojima se trgovxu susreću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *