May 9, 2021
aktuelno

Vernici danas obeležavaju silazak Svetog duha na apostole-Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva, katolici i mnogi drugi vernici danas obežavaju praznik silaska Svetog Duha na apostole – u narodu poznatiji još kao Pedesetnica, Duhovi ili Trojice.

pedesetnica

Ovo je praznik kojim se obeležava silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i naziv proslave, Pedesetnica.

To je ujedno i treći praznik po značaju u hrišćanskoj veri, posle Uskrsa i Božića i slavi se tri dana. Uvek pada u nedelju.

Praznovanje se nastavlja tokom cele nedelje, koja se još naziva i trapavom i na ovaj dan se ne posti.

Vernici ovaj crkveni praznik obeležavaju i kao dan “rođenja crkve“ budući da Dela apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“. U pedeseti dan po Vaskrsenju i deseti dan po Vaznesenju, izlila se velika blagodat Svetog Duha na Hristove učenike i dala im snagu da Hristov zakon na zemlji utvrde. Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji od Gospoda Isusa Hrista. Od toga momenta crkva Hristova je počela da živi punim životom i da raste, primanjem k sebi drugih duša.

U hramove se na ovaj dan unosi sveža zelena trava i cveće, pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Nakon svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se potom nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Sutra je duhovni ponedeljak, a zatim duhovni utorak. Sva tri dana praznovanja obežena su crvenim slovima u crkvenom kalendaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *