May 18, 2021
aktuelno

Nakon vanrednog stanja:Održano prvo stručno tumačenje izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” u Muzeju-Kikinda Online News

Nakon ukidanja vanrednog stanja, danas je u prostorijama kikindskog Narodnog muzeja po prvi put održano stručno tumačenje izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić” autorke Olivere Skoko, višeg kustosa-istoričara umetnosti. Postavka obuhvata vredan Legat Uroša Predića iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin, povodom 160 godina od rođenja slavnog slikara i akademika. Izložba u Muzeju je prvobitno trebala da bude otvorena 13. marta, ali ju je osujetila korona, pa su tako i posetioci i naši sugrađani bili uskraćeni da pogledaju vrednu Predićevu zaostavštinu. Sada je vreme da se nadoknadi propušteno:

-” Dva meseca nam je Uroš Predić bio zarobljen u Muzeju u Kikindi i konačno, sa popuštanjem mera sada i posetioci mogu da pogledaju izložbu, a ono što je i publika iščekivala i ja kao autor, jeste da se pre svega obeleži jubilej povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, a potom i da kroz stručno vođenje kroz izložbu osvetlimo neke momente iz života Uroša Predića. Obzirom da publika u Kikindi dva i po meseca nije mogla da vidi ovu izložbu zbog korona virusa, odlučili smo se da je produžimo za isto toliko, pa će ista trajati do kraja juna, a u sklopu izložbe održaće se i dve dečije radionice i još jedno stručno predavanje krajem juna, posvećeno Predićevom liku i delu sa željom da se Kikinđanima pokaže neobičan put jednog čoveka kojeg svi znamo kao velikog slikara, ali upravo njegova ličnost je nešto što nas posebno impresionira i motiviše. Moja ideja kao autora ove izložbe bila je da pokažem da ono što Narodni muzej Zrenjanin čuva, a što se tiče Uroša Predića predstavlja sasvim dovoljnu osnovu za jednu ovakvu izložbu”- izjavila je Olivera Skoko viši kustos-istoričar umetnosti zrenjaninskog Narodnog muzeja i autor izložbe.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa, Muzej u Kikindi je za posetioce bio zatvoren od 16. marta do 12. maja, a zaposleni su sve svoje aktivnosti preneli na profile na društvenim mrežama kako bi dane dokolice i karantina naši sugrađani proveli uz nova znanja i saznanja:

-“Išao je serijal “Muzej u karantinu” koji se bavio elementima nasleđa i svemu što je namenjeno za Kikindu a i za muzejske eksponate. Bilo je objava i o Urošu Prediću, jer smatramo da bi bila velika šteta da neko ne vidi ovu postavku barem virtuelno, a bavili smo se i identitetima Kikinde kao što je Suvača, sove, mamutica Kika. Do sada nismo još uvek imali situaciju da nam posetioci dolaze maskirani na izložbe, ali ova situacija to zahteva i u narednom periodu ćemo postupati u istom režimu – dakle svi posetioci moraju da imaju maske i rukavice, moraju da prođu kroz dezobarijeru i tih mera se moramo pridržavati. Jako je bitno spomenuti i da je Suvača otvorena za posetioce od 12. maja od 10 do 16 časova, ulazi se ne naplaćuju i svi su dobrodošli”– rekao je kustos-pedagog Narodnog muzeja Kikinda Dragan Kiurski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *