May 8, 2021
aktuelno

Obeležena slava Grada letnji Sveti Nikola – Kikinda Online News

U svečanoj sali gradske kuće danas je obeležena Gradska slava – prenos moštiju Svetog oca Nikole, u narodu još poznatijeg kao Letnji Sveti Nikola. Usled epidemije kovida 19 gradska slava ove godine obeležena je nešto drugačije nego prethodnih godina, uz prisustvo samo najbližih saradnika lokalne samouprave i gradonačelnika Kikinde Pavle Markova. Kum ovogodišnje slave je Milivoj Linjački, član Gradskog veća, a nakon tradicionalnog rezanja slavskog kolača prvi čovek Kikinde pozdravio je sve prisutne.

-” Sve mere koje su do danas na snazi, prouzrkovale su i to da ovogodišnju slavu obeležimo drugačije nego ranijih godina. Sa nama danas nisu bili svi oni zaslužni gosti koji su trebali da budu u Gradskoj kući, ali se iskreno nadam da ćeno već od naredne godine imati veće okupljanje, kao i Litiju koja je bila prepoznata po većem broju građana u prethodnim godinama i da ćemo na taj način vratiti celu ceremoniju proslave gradske slave. Ovo je za nas jedan važan dan u kalendaru, i iako su sve mere iz prethodnog perioda danas prouzrokovale nešto uži skup, pružile su i mogućnost da možemo da prepoznamo niz pojedinaca koji su svojim delovanjem pomogli svojoj zajednici, i ujedno ih pozivam da krajem iduće nedelje kada budemo organizovali dodelu Nikoljdanskih nagrada budu sa nama i da na taj način pokažemo svim našim sugrađanima koliko je važno negovati zajedništvo i humanost“- rekao je Markov.

Otac Boban Petrović čestitao je gradonačelniku Kikinde Pavlu Markovu slavu Grada i svim Kikinđanima koji praznuju ovaj dan:

-” Današnji dan za mene je vrlo uzbudljiv i emotivan, jer je ipak reč o velikom istorijskom događaju, a nažalost malo gradova u Srbiji slavi svoju slavu. Takođe, ovaj dan za mene je mnogo emotivan jer se sećam nekih ljudi koji su zaslužili da se pomenu i koji su zadužili i ovaj grad i ovaj dan i mene kao sveštenika da u Kikindi bude izgrađen hram koji je na ponos našoj deci i potomcima – nekadašnjem gradonačelniku dr Branislavu Blažiću koji nas je nažalost napustio u danima kada vlada ova opaka bolest” – dodao je Petrović.

Iako je ovogodišnja slava obeležena u nešto užem krugu kolega i saradnika, dodeljene su i nagrade za najbolje pripremljene slavske kolače. Prvo mesto za najbolji slavski kolač osvojila je Marija Nakrajkućin iz Udruženja žena SPS. Nagradu za najbolji izgled slavskog kolača osvojilo je Udruženje žena “Narcis” iz Novih Kozaraca – predstavnice Stoje Milinović a nagradu za najbolji ukus slavskog kolača osvojio je Dom učenika ,,Nikola Vojvodić” iz Kikinde.
-” Proces izrade kolača bio je jako lak, to sam naučila od jedne bake koja je imala preko 90 godina kada me je naučila. Kolače pravim zato što volim i po komšiluku delim lepinje, gibanice. Kada sam čula da sam pobedila nisam mogla da verujem. Svake godine učestvujem, a ovo je prvi put da sam ostvarila pobedu” – izjavila je Marija Nakrajkućin, iz Udruženja žena SPS koja je osvojila prvo mesto za najbolji slavski kolač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *