May 5, 2021
aktuelno

Usvojena odluka: Samostalnim umetnicima po 90.000 dinara-Kikinda Online News

Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim je za 2.353 samostalna umetnika opredeljena pomoć u iznosu od 90.000 dinara, odnosno po 30.000 dinara za tri meseca – mart, april i maj tekuće godine. Navedena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara biće transferisana na račune lokalnih samouprava radi dalje distribucije navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kultura je suštinski izraz našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života. Naprotiv, njen uticaj na ukupni razvoj zajednice je nemerljiv. Siguran sam da će efekti pomoći koju su Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili, i u simboličkom i u faktičkom smislu prevazići nominalni iznos sredstava koji je namenjen za pomoć samostalnim umetnicima“, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja je od samog početka vanrednog stanja zauzelo jasan stav da samostalni umetnici moraju da budu obuhvaćeni merama državne pomoći, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije virusa Kovid-19 nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti, što je i isticano u dopisima koje je Ministarstvo kulture i informisanja slalo Vladi RS i Kriznom štabu za privredu.

Država je ovim činom pokazala da kultura nije marginalizovana i da samostalni umetnici nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge profesije, naprotiv, imajući pre svega u vidu da je doneta odluka da iako je vanredno stanje trajalo manje od dva meseca samostalni umetnici dobiju pomoć za tri meseca“, rekao je ministar Vukosavljević.

On je dodao da je takođe izuzetno važno što se Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos u savremeno doba nezapamćenoj situaciji i nepovoljnim okolnostima po čitavu  ekonomiju, odlučilo da očuva instituciju konkursa, koji će biti realizovani u što skorijem roku u donekle redukovanom finansijskom obimu.

Konkursi iz oblasti informisanja sprovedeni su u punom kapacitetu, što će biti slučaj i sa konkursima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. U skladu sa rebalansom budžeta i objektivnom nemogućnošću realizacije određenih projekata, sredstva za konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva umanjena su za oko 25 odsto. Nažalost, došlo je i do smanjenja sredstava za konkurs Gradovi u fokusu i to za 45 posto. Tu se isto išlo logikom da deo lokalnih samouprava neće imati vremena da realizuje svoje, inače odlične projekte koje su pripremili.  Ipak, konkurs Gradovi u fokusu će biti sproveden u većem delu. Plan je da rezultati konkursa iz savremenog stvaralaštva budu objavljeni najkasnije do 8. juna“, naglasio je Vladan Vukosavljević.  

Kako bi se pomoglo sektoru izdavaštva, Ministarstvo kulture i informisanja razmatra mogućnost da se preraspodelom postojećih sredstava poveća iznos namenjen Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu i to za 30 odsto.

S obzirom na okolnosti, u oblasti međunarodne saradnje iznos sredstava za konkurse umanjen je za 30 procenata, dok je u oblasti digitalizacije iznos smanjen za oko 20 odsto, što neće suštinski ugroziti smisao i ciljeve ovih konkursa.

Navedene aktivnosti i napori koje je uložilo Ministarstvo kulture i informisanja, prvenstveno zalaganje za pomoć samostalnim umetnicima i očuvanje institucije konkursa za sufinansiranje projekata, maksimum je koji je u okolnostima vanredno teškim za celokupnu privredu zemlje bilo moguće ostvariti ali to predstavlja dobar osnov za nastavak kulturnog života u državi i njegov dalji razvoj. Kultura nikada ne sme biti ni budžetsko ni političko pastorče jednog istorijski zrelog i svesnog naroda, već samo njegovo mezimče, ponos i nada“,  konstatovao je srpski ministar kulture i informisanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *