May 9, 2021
aktuelno

Ukinutno vanredno stanje, vanredne mere i dalje na snazi-Kikinda Online News

U 20:45 i zvanično je izglasana odluka o ukidanju vanrednog stanja u Srbiji koje je počelo 15. marta usled epidemije koronavirusa. Od sutra nema policijskog časa ali i dalje ostaju na snazi vanredne mere u borbi protiv daljeg suzbijanja infekcije. Ukida se i 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja i učešću u krivičnom postupku. Za potvrđivanje odluke o ukidanju vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Nema razloga da u Srbiji više postoji vanredno stanje, rekla je premijerka Ana Brnabić poslanicima na početku obraćanja.

Ispunjeno je svih šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije (SZO), po čijem ispunjenju trebaju da se ukidaju mere u nekoj državi. Kod nas je taj slučaj. Imamo sve preduslove, bilo bi neodgovorno i bilo bi kršenje zakona da vanredno stanje ostane na snazi čak i jedan dan duže. Dva Krizna štaba neće biti ukinuta, nastavljamo da pratimo savete i preporuke struke“- rekla je Brnabić koja se na kraju sednice  zahvalila svim građanima koji su poštovali mere i dodala da se neće stideti kada se sete ovog perioda kao i da Srbija ima razloga da se ponosi.

Rukavice i maske biće i dalje obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabranjena su javna okupljanja, ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, uz izbegavanja kontakata do daljeg – zagrljaja, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnje su dozvoljena, ali nikako u grupama. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

(Foto:Aleksa Eremija/RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *