May 8, 2021
aktuelno

Sutra je Đurđevdan: Praznik za koji je vezano najviše verovanja i običaja-Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju jedan od najrasprostanjenijih praznika kod našeg naroda – Đurđevdan. Ovaj dan proslavlja se u znak sećanja na Svetog Đorđa.

Đurđevdan je praznik sa jako puno običaja i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju. Sveti Đorđe je svojim praznikom zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine. Đurđevdan predstavlja granicu između zime i leta, praznik je vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Za malo koji praznik kod Srba je vezano toliko običaja i verovanja, pa i magijskih radnji kao kod Đurđevdana. Glavni običaji su: pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama kao i ulazne vratnice i kapije. Ovo se čini da bi godina i dom bili berićetni – “Da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru“. Ponegde je običaj da se kićenje zelenilom vrši na sam Đurđevdan pre zore. Takođe, opletu se venčići od đurđevskog cveća: đurđevka, mlečike i drugog, i njime se okite ulazna vrata na dvorištu i kući. Ti venci stoje iznad vrata čitavu godinu, do sledećeg Đurđevdana. Mnogi prave krstove od leskovog pruća i stavljaju ih po njivama, baštama i zgradama – da bi se sačuvali od grada (slično krstovima od badnjaka za Božić).

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – da će biti plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša – da će leto biti sušno.

Ipak, ovogodišnji Đurđevdan u većini domova u Srbiji razlikovaće se od prošlogodišnjih obeležavanja ovog verskog praznika, usled aktuelne epidemiološke situacije u zemlji izazvane koronavirusom, te iz tog razloga i nadležne zdravstvene institucije pre ukidanja vanrednog stanja apeluju na građane da izbegavaju veća okupljanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *