May 9, 2021
aktuelno

Od ponedeljka dodatno ublažavanje mera, ali uz oprez – Kikinda Online News

Prema poslednjem preseku u Srbiji do danas u 15 časova testirano je 5.274 osoba gde je još kod 102 registrovano prisustvo infekcije koronavirisa. Nažalost, u protekla 24 sata preminulo je još 4 pacijenta, ukupno 193 od početka epidemije. Od početka epidemije do danas testirano je ukupno 101.911 osoba, do sada je potvrđeno 9.464 slučaja koronavirusa. Procenat smrtnosti je 2,04 odsto. Hospitalizovano je 2.116 osoba, na respiratorima se nalazi 54 osobe, izlečen je 1.551 pacijent.

Prema nekim matematičkim predpostavkama nadležnih, ukoliko se nastavi trend opadanja zaraženih pacijenata kao što je to bio slučaj u prethodnih desetak dana, predviđa se da bi epidemija koronavirusa trebala da se završi negde oko 26. maja. Ukidanje policijskog časa stupiće na snagu onog momenta kada epidemiolozi budu utvrdili i usaglasali se da epidemiološka situacija to i dozvoljava izjavio je na današnjoj konferenciji doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike. U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu se trenutno leči 56, a u Opštoj bolnici u Pančevu 81 pacijent. Od toga, na mehaničkoj ventilaciji u KCV-u nalazi se pet, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta.

Već od ponedeljka, 4. maja na snagu će stupiti još blaže mere za sve građane – otvaraju se ugostiteljski objekti, kafići, restorani kao i biblioteke u pojedinim mestima, ali epidemiolozi i lekari upozoravaju građane da se i dalje strogo pridržavaju svih mera predostrožnosti koje pored mere socijalnog distanciranja podrazumeva i nošenje maski i rukavica uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Nešto ranije i premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da ukoliko dodatno ublažavanje mera od ponedeljka ne bude davalo povoljne rezultate u narednim danima, da će na snagu ponovo stupiti restriktivne mere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *