May 9, 2021
aktuelno

Kon: “Vanredne mere ostaju na snazi, čak i ako se ukine vanredno stanje”-Kikinda Online News

Prema poslednjem preseku, koronavirus registrovan je kod 196 osoba od ukupnog broja od 5.906 testiranih, odnosno 9.205 od početka epidemije. Od posledice infekcije u poslednja 24 sata 6 osoba izgubilo je život – preminula su 2 muškarca i četiri žene, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 185 osoba. Na respiratoru se trenutno nalazi 65 osoba a od kovida 19 izlečeno je 1.379 osoba.

Iako je ovog vikenda skraćen policijski čas, stav lekarske struke i epidemiolga je i više nego jasan – a to je da i ovog vikenda treba izbgavati okupljanja:

Ako dozvolimo okupljanja i ako se okupljamo i dolazimo u bliske kontakte ugrožavamo sve što je do sada ostvareno” izjavio je epidemiolog Srđan Janković koji je dodao da je zabranjeno okupljanje više od dve osobe na otvorenom prostoru kao i da će svako ko se ogluši o ovu odluku biti sankcionisan i kažnjen. S druge strane, epidemiolog doktor Predrag Kon kaže da eventualno ukidanje vanrednog stanja koje bi, kako je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da bude sprovedeno do kraja sledeće nedelje, ne podrazumeva i ukidanje donetih zdravstvenih i drugih mera predostrožnosti u borbi protiv suzbijanja koronavirusa, već da se iste samo odnose na policijski čas i zabranu kretanja građana.

-” Ukidanje vanrednog stanja me ne brine toliko kao epidemiologa, jer je vezano samo za ukidanje policijskog časa, vanredne mere mogu ostati. Koliko god da je to bolno u ovom trenutku, to će biti tako sve dok ne budemo imali novozaraženih” – rekao je Kon.

Trenutno je na snazi policijski čas koji je počeo u četvrtak u 18 a završava se sutra u 5 ujutru. Građani stariji od 65 godina mogu da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

U subotu i nedelju zabrana kretanja počinje u 18 časova i traje do 5 časova ujutru narednog dana. Tada najstariji sugrađani mogu izaći u šetnju jednom pod istim pravilima, u vreme policijskog časa, a u bilo kom vremenskom intervalu od 18 časova do sat vremena iza ponoći.

Foto: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *