May 18, 2021
aktuelno

Epidemiološka situacija u Vojvodini u prethodnih sedam dana zadovoljavajuća-Kikinda Online News

Prema najnovijim podacima, koronavirusom zaraženo je još 162 osobe, što predstsvlja  ukupnu brojku od 7.276. Borbu sa kovidom izgubilo još petoro ljudi – četiri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola, pa je dosadašnji broj smrtnih slučajeva 139.
Testirano je još 2.688 osoba, hospitalizovano je 3.477,  na respiratorima je 96 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je ukupno 51.324 osobe koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja. Do sada je izlečeno 1.063 osoba, saopšteno je na današnjoj konferenciji.
– ” Situacija u Vojvodini epidemiološki je  zadovoljavajuća u prethodnih sedam dana, konstantno pada broj obolelih, imamo i izrazito povećanje onih koji su ozdravili” izjavio je  pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Iz KCV otpušten je  131 pacijent, a ukupno 75 osoba stacionirane su na Infektivnom odeljenju. Trend je posledica svega što se događalo, mera koje su sprovedene, istakao je Gojković, dodajući da to daje motiv da se u takvom tempu nastavi i dalje. 

– ”    Više nemamo nijedno ozbiljno žarište, svuda je ispod 15 odsto zaraženih, a u većini delova Srbije ispod 10, a Vojvodina se gasi, Beograd takođe – nešto iznad šest odsto. Izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa i epidemijskog javljanja bolesti,
a kad dođemo do desete nedelje, očekivana su i  pojedinačna otkrivanja bolesti. Eskcesne situacije su moguće ali sve manje, jer je nadzor sve bolji a aktivnost virusa je manja. Kada izađemo iz ove situacije, moramo da sačuvamo i kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i postupno da smanjujemo mere kako bismo zadržali preko potrebnu budnost “, izjavio je epidemiolog dr Predrag  Kon dalje napominjući da je potrebno napraviti dobru strategiju kako će biti sprovedena zaštita od importovanih slučajeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *