May 18, 2021
aktuelno

260 novih slučajeva koronavirusa: Kraj epidemije između 10. i 12. nedelje smatra epidemiolog Kon-Kikinda Online News

Prema poslednjim podacima u Srbiji je potvrđeno 260 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je pet pacijenata, tri muškarca i dve žene što je do sad ukupno 130 žrtava do današnjeg dana. Zahvaljujući trenutnoj epidemiološkoj situaciji ali i podacima od prethodnih nekoliko dana prema ocenama stručnjaka, moguće je ublažiti neke mere u cilju zaštite od virusa. U Srbiji je hospitalizovano 3.660 ljudi, a 101 pacijent nalazi se na respiratoru. Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar Lončar izjavio je da je registrovano 656 zdravstvenih radnika koji su pozitivni na Kovid-19, dalje navodeći da je kod 430 obolelih klinička slika zahtevala bolničko lečenje. Procenat zdrastvenih radnika koji su zaraženi, u ukupnoj populaciji pozitivnih na Kovid 19, je 9,52 odsto, dodao je ministar. U socijalnim ustanovama za smeštaj odraslih i starih do sada je registrovano 489 korisnika koji su pozitivni na Kovid 19, kao i 98 zaposlenih.

– ” Moramo da shvatimo da ćemo živeti sa činjenicom korona virusa, nijedna zemlja se nije vratila u period pre pojave korona virusa ” izjavio je Lončar.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da se kraj epidemije koronavirusa može očekivati između 10. do 12. nedeljekao i da nam pre toga predstoji ukidanje vanrednog stanja. Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje, poručuje Kon koji je dalje objasnio da je popuštanje mera racionalna odluka, koja ne uključuje masovnije okupljanje.  

Mi moramo pokrenuti život ” rekao je doktor Kon i dodao da je policijski čas naglo osvestio ljude da moramo poštovati mere. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je lek hlorokin mora da bude u apotekama za pacijente koji ga koriste u terapiji reumatoidnog artritisa navodeći da je izdao nalog da leka mora biti u apotekama najkasnije danas ili već sutra. Malo je verovatno da će korona virus tokom leta nestati, jer se prebacuje na zemlje južne hemisfere, ukazao je epidemiolog dr Predrag Kon i dodao da poslednja upozorenja Svetske zdravstvene organizacije upravo zato shvata kao procenu te organizacije da epidemija nije na zalasku, već nastavlja da se prebacuje na južnu hemisferu, gde države imaju daleko manje zdravstvene kapacitete smatra Kon. Sa povećanim brojem izlečenih pacijenata i padom prijema novih, dovoljan je bio razlog za ublažavanje mera – zabrana kretanja će od danas biti na snazi od 18 časova, a penzioneri će moći u šetnju u trajanju od 30 minuta tokom policijskog časa utorkom, petkom i nedeljom u intervalu od 18 do sat vremena iza ponoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *