May 9, 2021
aktuelno

Vučić: Od utorka blaže mere, policijski čas počinje od 18 časova-Kikinda Online News

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će se ići na ublažavanje mera protiv korona virusa, a prva se odnosi na skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova. Za penzionere biće obezbeđen period kretanja od 18 do 01 čas posle ponoći. Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu. Od utorka se, kaže, otvaraju sve zanatske radnje, a sve druge radnje od 27. aprila.Vučić je za TV Pink, rekao da je prva mera skraćenje policijskog časa za jedan sat, i on će trajati ubuduće od 18 do 5 sati.

Ostavljamo sat vremena duže za prodavnice i apoteke, da mogu da rade. Važan sat dajemo više za rad, ne ugrožavajući ono što smo uradili” objasnio je on.

Za penzionere će od 18 do 1 sat od ovog utorka, utorkom, petkom i nedeljom biti uvedena mogućnost za polučasovnu šetnju.

Penzioneri će od 18 do 01 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama” rekao je Vučić dodajući da će ostati dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere: – “Ako ne bude došlo do rasta novozaraženih u procentima, a testiraćemo više, onda će se od sledećeg ponedeljka, ako ne bude dodatnih problema kao što je bilo u Nišu, ići da svakog dana penzioneri dobiju po pola sata za šetnju” najavio je predsednik.

Vučić je kazao da je sada, iako nije ranije bio optimista, uveren da su naše bolnice u stanju da prihvate sve bolesnike.

Naročito što dolaze nešto lakši slučajevi nego na početku. Na početku smo imali samo teže slučajeve koji su išli na Infektivnu kliniku, na Dragišu Mišović” dodao je Vučić.

Prema najavi predsednika, građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade “punom parom”, a od utorka počinje i otvaranje zanatskih a potom i ostalih radnji, dok se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.

Vučić je rekao će građevinari od utorka moći da krenu da rade “punom parom”, i u visokogradnji i u niskogradnji, ističući da u Srbiji ima mnogo projekata.

Krenućemo da radimo punom parom da bismo našim investicijama uspeli da sačuvamo viši nivo BDP nego što je rekao MMF, a MMF je rekao da ćemo da budemo najbolji u Evropi” rekao je Vučić.

Od utorka će početi i otvaranje gotovo svih zanatskih radnji, vulkanizerskih, automehaničarskih, hemijsko čišćenje, obućari, krojači, prodavnice automobila, bicikla, tehničke robe i građevinskog materijala. Očekuje da će druge radnje do 300 metara kvadratnih, biti otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa korona virusom bude dobra.

– “Ako krene lošije, povući ćemo mere” rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je i da će fabrike početi da rade između 4. Ili 11.maja.

– “Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo” – rekao je Vučić za TV Pink dodavši da neka preduzeća sa već određenom socijalnom distancom sa poslovnim aktivnostima mogu da krenu već 27. aprila.

Osim toga, ideja je i da frizerski saloni, saloni lepote, teretane, budu otvoreni od 4. maja dok će restorani i kafići biti otvoreni u periodu između 4. i 11. maja, ali da će morati da se poštuju mere za sprečavanje virusa.

Očekujemo za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, konotrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvaranje između 4. i 11 . maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi” rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Vučić je napomenuo da kada je reč o profesionalnim sportistima, da tu postoji možda najviše nedoumica, jer je za njih neophodno da se urade sistematski pregledi i skininzi i o tome će, kako kaže, lekari više da govore.

Posebni su uslovi za njih, za sve to smo mislili iza 27. aprila, ali moraće da bude posebna zaštita. To znači da imaju maske ili rukavice ili dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazima u svoje radnje “- naveo je Vučić dodavši da se konstantno prati situacija, ali da je evidentan manji broj težih slučajeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u svom večerašnjem gostovanju da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni već 11. ili 12. maja.

– ” Verujem da ćemo 11. ili 12. maja uplatiti taj novac ljudima, to je već za 20 dana” rekao je Vučić za Tv Pink.

Siromašnima je, prema rečima predsednika, taj novac potreban, a ostali će na taj način podstaći potrošnju.

(RTV, Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *