May 9, 2021
aktuelno

Ministar Lončar: “Manji broj osoba na respiratorima ne treba da nas zavara”-Kikinda Online News

U Srbiji je danas do 15 časova registrovano 408 novozaraženih koronavirusom, a u protekla 24 sata, preminulo je još 5 pacijenata – dva muškarca i tri žene, prosečnih godina starosti 69. Do sada je testirano 26.278 osoba u Srbiji. U poslednja 24 sata testirano je 2.880 osoba, hospitalizovano je 3.245, a na respiratorima se nalazi 128 pacijenata. U domovima za stare je pozitivno 243 korisnika na korona virus i 32 radnika, saopštio je na današnjoj konferenciji ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Od ukupno 4.862 pozitivnih slučajeva njih 557 su zdravstveni radnici, rekao je Lončar, što čini 11,43 odsto ukupnog broja zaraženih. Ministar je dodao da je na Torlaku laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno od kovida, pošto imaju dva negativna testa na korona virus i da ukupno 25 pacijenata više nije na respiratoru. “Manji broj pacijenata na respiratorima pruža optimizam ali to ne treba da nas zavara” – istakao je Lončar. Ministar je danas i potvrdio da uz decu sa autizmom i posebnim potrebama u terminu za šetnju mogu da izlaze i njihovi roditelji iako su stariji od 65 godina. Osim toga, ova dozvola o kretanju važi i za starije osobe sa smetnjama.

Lončar je izjavio da se sva bolovanja, koja su otvorena pre vanrednog stanja, nastavljaju i svakome ko je do tada bio na bolovanju biće omogućeno da ostane i dalje. 

Stav je da se sva bolovanja, pre uvođenja vanrednog stanja, nastavljaju. Nećemo praviti razliku i svakom, ko je bio do tada na bolovanju, mi ćemo omogućiti da nastavi dalje”, rekao je Lončar na novinarsko pitanje šta da rade majke koje ne mogu da produže porodiljsko, jer se “sva bolovanja do kraja vanrednog stanja produžavaju bez komisije, osim bolovanja zbog nege deteta”.

Na pitanje da li će i u kojim terminima roditelji sa bebama moći da izađu u šetnju, ako bude produžen policijski čas, Lončar je rekao da će se i za to pitanje naći najbolje rešenje. “To ćemo izneti na sledećem Kriznom štabu. Šta struka kaže, naći ćemo najbolje rešenje, a da ne ugrozi nikoga”, rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je najavio da će verovatno odmah posle Uskrsa biti dozvoljeno starijima od 65 godina da izlaze tokom policijskog časa kako bi prošetali na pola sata.

Upitan da prokomentariše navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će stariji od 65 godina moći da izlaze tri puta sedmično, ministar je rekao da možda budu neke manje izmene, ali da je zamisao da oni mogu da izađu ispred svojih kuća, na 300 do 400 metara kako bi prošetali na pola sata, ali pod uslovom da ne ostvaruju kontakte. “To bi bilo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, odnosno za vreme poclijskog časa, kako ne bi slučajno došli u kontakt sa nekim. To je naša radna verzija o kojoj ćemo još razgovarati, to bi bilo odmah posle Uskrsa”, naveo je Lončar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *