May 18, 2021
aktuelno

250 novih slučajeva koronavirusa, Krizni štab razmatra mere za naredni vikend-Kikinda Online News

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno 250 novih slučaja koronavirusa. Preminulo je još šest pacijenata – tri muškarca i tri žene prosečne starosti 57,5 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80.

Stručnjaci očekuju da krajem šeste nedelje počne da opada broj zaraženih. Do ponedeljka u 5 sati ujutru važi zabrana kretanja.

Doktorka  Darija Kisić Tepavčević rekla je da će Krizni štab doneti odluku o merama u narednom periodu, pa i o policijskom času za naredni vikend.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg četvrtka do ponedeljka, doktorka Kisić Tepavčević je rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj, a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je inficirana i one koja je osetljiva. 

Na pitanje kada može doći do relaksacije mera, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je suština da se virus oslabi.

Prema njenim rečima, najbolji pokazatelj da virulencija slabi jeste smanjenje broja pacijenata na respiratorima i kada bude bilo više pacijenata u privremenim bolnicama kao na Sajmu nego u klinikama. Kada će se to desiti, ponavlja, isključivo zavisi od nas. Kisić Tepavčević rekla je i da još nije pričano na Kriznom štabu o konkretnom datumu nastavka školske godine.

Ukazala je da 15. juli i 15. septembar ne bi bili jako popularni datumi, jer svako koji je roditelj ne bi to prihvatio sa velikim odušveljenjem.

Moramo biti svesni da će se doneti onakva odluka koja je najbolja za našu decu. Takva da najmanje izložimo decu riziku, a što je još bitnije da ne prenesu infekciju među populacijom starijih. Pričaćemo o tome narednih nedelja kada ćemo tačno definisati kakvi bi bili vremenski okviri”, najavila je zamenica Instituta “Batut”.

Povodom predloga da se školska godina nastavi 15. jula, a nova školska godina 15. septembra  rekla je da je sigurno da deca nisu odavno u kolektivu i da je jasno da je stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih jako nizak.

Svesni smo da ukoliko se desi infekcija u ovoj grupi da su blagi oblici kliničkog ispoljavanja, ali mogu da prenesu infekciju na bake i deke koje se trudimo da sačuvamo, što smo do sada i uspeli”, ukazala je ona. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević navela je da je apsolutno opravdano sa stanovišta struke, da roditeljima dece sa autizmom bude omogućeno da svoju decu prošetaju, kada za to postoji potreba, što će i predložiti Vladi Srbije.

Do sada je hospitalizovano 2.684 pacijenta, a na respiratoru je njih 146. Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba.

(RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *