May 8, 2021
aktuelno

Danas je Vrbica: Sveštenici dele grančice vrbe u ponedeljak, utorak i sredu-Kikinda Online News

Lazareva subota ili Vrbica koja se slavi na subotu uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila. Ove godine, umesto u crkvama, zbog epidemiološke situacije u zemlji, izazvane koronavirusom, vernici ovaj dan provode u svojim domovima uz molitvu. Iz istog razloga, juče je i izostalo tradicionalno paljenje vatri Lazarice ispred hramova i ispred domova, ali se ipak, veliki broj naših sugrađana ipak odlučio da obeleži ovaj poseban običaj paljenja i preskakanja vatre i to u svojim dvorištima.

Na dan Lazareve subote se po običaju u pravoslavnim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek ulistali. Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu deli grančice, i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima. Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote.

Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata a venčići na glavu. Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Sa ovim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Sveštena lica će u nedelju, na praznik Cveti bez prisustva vernika osveštavati vrbe na Liturgiji u hramu Svetih Kozme i Damjana i u crkvi Svetog Nikole u Kikindi, a vernici će po vrbe moći da dođu u pravoslavne hramove u ponedeljak, utorak i sredu uz neophodno poštovanje svih mera predostrožnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *