May 9, 2021
aktuelno

275 zaraženih koronavirusom, preminule još tri osobe-Kikinda Online News

U protekla 24 sata u Srbiji je testirano 2.159 ljudi, od kojih je 275 zaraženo.Preminule su još tri osobe, jedna je muškog a dve su ženskog pola. Prosečna starost je 68,6 godina. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata, a na respiratoru je ukupno 145 ljudi. Do sada je u Srbiji testirano ukupno 16.339 osoba. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji rekao da je u Srbiji koronavirusom zaražen 441 zdravstveni radnik. Hospitalizovano je 258 zaraženih, sa srednjom i težom kliničkom slikom, ostali su u privremenim bolnicama. Ministar Lončar ističe da je situacija pod kontrolom što je, prema njegovim rečima, mnogo bitna stvar u ovoj nedelji epidemije.

U domovima za stare zaražena su 32 korisnika, koji su zbrinuti, dodaje Lončar. Zaraženo je i 13 zaposlenih u tim ustanovama. Ministar je potvrdio da su dva korisnika iz doma u Smederevu preminula i dodao da još nema potvrde da je reč o koronavirusu. Lončar je dalje naveo da se među zaraženima nalazi i dvadeset sedmoro dece koja su u dobrom stanju, i da se njihovo stanje konstantno prati.

Da država nije preduzela mere, ne bismo imali srpski scenario, nego neki “iks scenario”, rekao je epidemiolog Dr Predrag Kon dalje navodeći da je u borbi protiv koronavirusa najvažnije pravovremeno otkrivanje:

Bez preduzetih mera, smanjenja kontakata i socijalne distance, jednostavno bi to bilo eksplozivno, u to nema sumnje, to se svuda dešava ako nema mera. To znači da bi se sve završilo za šest nedelja, sa ogromnim brojem zaraženih i u kratkom periodu onih koji traže bolničko lečenje i onih koji u kratko vreme moraju otići na respirator”, napominje Kon.

Kon je najavio da će tokom leta, na reprezentativnom uzorku, biti urađeno ispitivanje kako bi se utvrdilo kakav je imunitet populacije. Naveo je da struku “ne buni” mnogo toga oko virusa, ali se ne zna šta će biti tokom leta i da li će virus opstati. Kad se sve vrati u normalu, najosetljivije grupe biće, kaže, stariji i deca.

(RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *