May 18, 2021
aktuelno

Još 5 osoba preminulo od Kovida-19, ukupno zaraženo 3.105 ljudi-Kikinda Online News

Još pet osoba je preminulo od Kovida-19. Ukupno je od posledica koronavirusa preminuo 71 pacijent. Prema najnovijim podacima, koronavirusom je zaraženo još 238 osoba, pa se ukupan broj zaraženih popeo na 3.105. Od 17 časova na snazi će biti najduža zabrana kretanja koja će trajati do ponedeljka u 5 ujutru.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević navodi da je hospitalizovano 2.107 pacijenata, a na respiratorima je 136.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS se nalazi 41 pacijent, u KC Niš Klinici za infektivne bolesti 26, u KC Vojvodine 130, u KC Kragujevac 67, u KBC “Dragiša Mišović” 259, na Klinici za pulmologiju KCS 80 pacijenata, u KC Niš u staroj zgradi hirurgije 25, u KC Niš Klinici za pulomolgiju 58, u KC Niš zgrada nekadašnje rehabilitacije 25, u KBC Zemun 340, u KBC Zvezdara 364, na Beogradskom sajmu 232, u hali “Čair” i hotelu “Centar turist” 279, na Novosadskom sajmu 123 osobe i u Vojnoj bolnici Karaburma 64 osobe.

Još pet osoba je preminulo od Kovida-19. Ukupno je od posledica koronavirusa preminuo 71 pacijent. Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da se vidi kraj epidemije i da građani ne treba da budu nestrpljivi:

-” Zaista se vidi kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i da sve ovo što smo postigli zbog lepog vremena i želje da se družimo pokvarimo. Sada je zaista pravo vreme da damo sve do sebe, nije to još dugačak period”, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Dr Predrag Kon je rekao da će kontakata zaraženih osoba biti sve više i više i da će se testiranja nastaviti i kada epidemija počne da jenjava. Dodaje da laki pacijenti i kasnije treba da se izoluju uz napominu da kada neko nema nikakve tegobe neće biti testiran i da je asimptomatsko testiranje moguće samo u slučaju zdravstvenih radnika.

Kon dalje navodi da je kriterijum za testiranje na Kovid-19 temperatura preko 39 stepeni, teškoće u disanju i upalu pluća.

-” Nalazimo se u maksimumu epidemije i u tom periodu su mogućnosti dvojake – jedna je da nam uđe u neku osetljivu populaciju i da dovede do eksplozije, a druga je da se zabrane kontakti. Nije meni cilj zabrana kao zabrana, nego da stigne do svesti ljudi da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku”, rekao je Kon, dalje navodeći da su u vreme praznika ti kontakti češći i to je sigurno i najosetljiviji period kada se i struka lomi oko toga da li će uspeti virus da potisne do te mere da se on ne podigne.

Danas, tačno od 17 časova građani neće smeti da napuštaju domove do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Izuzetak su vlasnici kućnih ljubimaca koji će moći da ih izvedu da prošetaju ujutru od 8.00 do 10.00 i uveče od 23.00 do 01.00 sati posle ponoći kao i osobe koje brinu o određenom licu i oni koji pružaju usluge socijalne zaštite. Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa izdaju se popunjavanjem formulara putem portala www.euprava.gov.rs

(RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *