May 6, 2021
aktuelno

Uzlet epidemije koronavirusa: preminulo još 7 osoba, 284 novoregistrovanih, ukupno 1.908 slučajeva COVID- 19 u zemlji – Kikinda Online News

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja registrovano je novih sedam smrtnih slučajeva što predstavlja ukupnu brojku od 51 smrtnih slučaja izazvanim koronavirusom.

Preminulo je pet osoba muškog pola, i dve osobe ženskog pola. Preminule pacijentkinje koje su bile smeštene na KCV imale su pridružena oboljenja.

Prosek njihovih godina je 64 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu. Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će tokom leta početi testiranje na antitela:

– ” Treba izgurati sigurno još dve nedelje. Čim vidimo da virus popušta, popuštaće i mere, a i ljudi će se promeniti posle epidemije. Za donošenje vrlo ozbiljne odluke o 24-satnom prekidu kretanja treba uzeti u obzir više stvari, mišljenje struke i treba biti siguran da će takva vrsta odluke doprineti naglom prekidu transmisije bolesti i proceniti štetu koje bi bile neminovne i s jedne i sa druge strane. Kada bi svoje kretanje sveli na minimum i ponašali se kao da je ta zabrana već na snazi, uz poštovanje svih mera, dakle da odlazimo do prodavnica u nabavku namirnica i kada bismo uobičajne poslove sveli na maksimalno distanciranje i bili disciplinovani ne bismo razmišljali o donošenju takvih mera. Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da prestanemo da omogućavamo virusu da se slobodno širi” – rekao je Kon na konferenciji za medije u Palati Srbija navodeći da je uzlet epidemije bio očekivan, te da ne postoji drugog izlaza od pridržavanja mera i smanjenja kontakata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *