May 8, 2021
aktuelno

Sećanje na prerano ugašenu ljubav jednog Renata i jedne Milene – Kikinda Online News

Na današnji dan, navršava se tačno osam godina od kako je u stravičnom požaru koji je izbio nešto nakon dva sata posle ponoći u novosadskoj diskoteci ,,Kontrast” živote izgubilo šestoro mladih ljudi. Najmlađi među nastradalima bio je naš sugrađanin, student hemije, Renato Vuković. U toaletu na spratu lokala koji je izgoreo do temelja nađeno je telo Milene Dalmacije(28), ali i još četvoro mladih koji su preminuli usled trovanja: Tamare Miladinović (25), Marine Aničić (25), Zorana Ignjatovića (28) i Marka Pavlovića (29). Njihova zagrljena tela pronađena su u kabini. Milena Dalmacija (28) i Kikinđanin Renato Vuković (21), koji su tragično nastradli u požaru u diskoteci “Kontrast”, bili su u srećnoj vezi nekoliko meseci.

Iako je Milena Dalmacija bila docent, a Renato student hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Milena nije predavala Renatu. Upoznali su se preko prijatelja i bili u srećnoj višemesečnoj vezi koju je nažalost prekinuo tragičan događaj zavivši šestoro porodica u crno.

Renato Vuković je pored interesovanja za prirodne nauke pokazivao i afinitete prema sportu, pa je tako dugo godina bio član kluba američkog fudbala ,,Mamuti” iz Kikinde, a zbog otkazivanja predviđenog meča on je kobne večeri izašao u diskoteku iako nije bio naročit pobornik noćnih izlazaka. Njegovo telo nešto kasnije pronađeno je u toaletu u prizemlju, na svega nekoliko metara od izlaza iz diskoteke. Do svog zadnjeg daha borio se da spasi svoju Milenu, koja je nažalost ostala zaglavljena u toaletu, a kada je video da ne može ništa da uradi, krenuo je ka izlazu gde je i izdahnuo. Prilikom prošlogodišnjeg polaganja venaca na spomen obeležje žrtvama nastradalih, predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić rekao je da je od dana tragedije u diskoteci ,,Kontrast” 2012. godine, pa sve do danas, 1. april u Novom Sadu, umesto dana šale, postao dan tuge.

Renato Vuković rođen je 17. februara 1991. godine u Kikindi. Osnovnu školu, a potom i gimnaziju “Dušan Vasiljev“ pohađao je u rodnom gradu. Nakon završetka gimnazije 2009. godine upisao je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu na odseku hemija. Zahvaljujući velikom talentu koji su njegovi profesori prepoznali, Renato je postao član marketing tima demonstrirajući mlađima lepu stranu nauke i trudeći se da im približi složene hemijske pojmove i procese.

Znanja stečena na fakultetu praktično je primenio i osnovao firmu SZR “R-lab“ u kojoj je započeo proizvodnju kozmetičkih preparata po sopstvenim recepturama a firma se i danas bavi istom, tamo gde je on jednom stao.  Nakon završenih akademskih studija u Novom Sadu, Renato je planirao da nastavi master studije u Milanu. U slobodno vreme voleo je da svira gitaru, a svojim prijateljima iz Kikinde i Novog Sada ostao je upamćen kao dobar prijatelj i sportista, svestran, uvek spreman da pomogne. Njegove kolege sa PMF-a i sportisti iz Kluba američkog fudbala ,,Mamuti” iz Kikinde trude se da očuvaju sećanje na Renata. Tragičan događaj osujetio je sve dalje planove koje je Renato imao i koje nažalost za kratkog života nije uspeo da realizuje. Ostala je tišina i sećanje koje ne sme biti zaboravljeno – na prerano ugašenu mladost šest mladih života i na ljubav jednog Renata i jedne Milene.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *