May 8, 2021
aktuelno

Vučić najavio: Policijski čas od 24 sata stupa na snagu ukoliko se ne poštuju mere nadležnih organa – Kikinda Online News

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnoj emisiji na Prvoj televiziji posveċenoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji i tom prilikom između ostalog najavio da će, ukoliko se u naredna dva do tri dana stanje na ulicama u zemlji ne promeni, na snagu stupiti i dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja građanima u periodu od 14 dana. Prema rečima predsednika, takva vrsta mere bi i u mnogome doprinela smanjenju daljeg širenja koronavirusa:

-” Zainteresovan sam za ono što kažu lekari i spreman sam da primim sve udarce a sve u cilju zdravstvene zaštite građana Srbije i naših roditelja. Ako se naše ponašanje ne promeni u naredna dva do tri dana postoji verovatnoća da ćemo uvesti i zabranu dvadesetčetvoročasvnog kretanja, da niko ne može na ulice. Nama 90 % stanovništva poštuje sve mere, ali zbog manjine moramo da pooštravamo mere. U zavisnosti od ponašanja i discipline stanovništva u narednim danima donećemo i tu odluku ako bude bilo potrebe. Niko neće smeti da izađe na ulicu ako uvedemo celodnevni policijski čas, biće jako rigorozan. Ne ide se na ulicu, kraj. Kako ne idu penzioneri u prodavnicu, tako i ostali. Kako će to izgledati, ne znam, jer se prvi put susrećem sa ovakvom situacijom. Virus se prenosi kapljicom i dodirom kako mislite da se ne zarazite ako ste na otvorenom i na primer igrate košarku? Neko bi rekao da je ovo naš hir, recimo kažu imate odvratnu vlast koja ne želi normalan život. Sada je vanredna situacija i moramo tako da se ponašamo” – rekao je Vučić apelovajući još jednom na građane da poštuju sve propisane mere nadležnih institucija. Vučić je za TV Prva najavio i neke od novih ekonomskih mera koje će po njegovim rečima dati efekta u privredi nakon završetka epidemije, te da se Srbija nalazi na evropskom putu i da taj pravac uprkos svemu, neće promeniti:

” Cilj nam je da ojačamo privredu i da napravimo veliki uzlet nakon završetka epidemije usled očekivanog velikog pada u drugom kvartalu, ali u trećem i četvrtom očekujemo pozitivan a potom i snažan rast privrede od 5,8 odsto. Važno je da javni dug ne pređe 60% BDP-a. Razmišljamo i o tome da damo svakom punoletnom građaninu Srbije pomoć od 100 evra nezavisno od toga da li je zaposlen, ili ne, a osim toga želimo i da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na takvu vrstu pomoći moći će da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 % svojih radnika, a svim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za tri meseca isplatićemo minimalac” – izjavio je Vučić, najavivši da već sutra u Srbiju stiže 15 miliona maski sa filterima i da se očekuje još 30 miliona hiruških maski do kojih je, prema rečima predsednika Srbije, na tržištu jako teško doći.

Foto: Printscreen/Prva TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *