May 18, 2021
aktuelno

Od danas počinju rigoroznije mere za sve građane u borbi protiv koronavirusa – Kikinda Online News

U Republici Srbiji je do 8 časova 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 83 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi korona virus. Vlada Srbije sinoć je na vanrednoj sednici uvela nove, dosta rigoroznije mere, a prema kojima se od danas strogo zabranjuje kretanje na ulice svim građanima sa 65 i više godina starosti koji žive u urbanim, gradskim sredinama. Što se tiče sela, ta granica je 70 godina. Ovi građani tokom celog dana moraju biti kod kuće, kako bi se zaštitili od korona virusa. Zabrana je uvedena i za ostale građane, koji moraju biti u svojim domovima od 20 časova do pet časova ujutru. Svako kršenje navedenih propisa biće sankcionisano i strogo kažnjeno.

Zabrana se ne odnosi na osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača i smenske radnike. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je uvođenje policijskog časa mera koja treba da pomogne zaštiti života građana, jer se od 20 časova “ostvaruje najveći broj socijalnih kontakata” ljudi, jer se tada najčešće održavaju žurke, rođendani, proslave, druženja u kafićima i restoranima i šetnje ulicama.

Gradski štab za vanredne situacije je na zajedničkom zasedanju sa predstavnicima Grada Kikinde doneo odluku da se za sve starije sugrađane i meštane okolnih sela oformi jedinstveni Kol centar – Servis za sve starije sugrađane od 65 godina kojima je potrebna pomoć pri nabavci životnih namirnica i lekova. Operateri su dostupni svakog dana od 8 do 20 časova putem brojeva telefona: 410-190; 410-179; 410-230 i 410-210 gde je na telefonskoj liniji operater na mađarskom jeziku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *