May 18, 2021
aktuelno

Zatvoreni granični prelazi, Ministarstvo zdravlja izdalo upozorenje za putnike – Kikinda Online News

Usled pojave koronavirusa u Srbiji, privremeno su zatvorena 44 granična prelaza za drumski, železnički i drumski saobraćaj. Pored nekoliko unutrašnjih graničnih prelaza zatvoreni su prelazi prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Granični prelazi koji su zatvoreni u pravcu Rumunije su između ostalih Nakovo i Vrbica, a prema Mađarskoj neki od zatvorenih prelaza su Kanjiža, Horgoš 2, Đala i rečni. Osim toga, Ministarstvo zdravlja danas je izdalo i novo upozorenje za putnike koji dolaze iz zemalja gde su zabeleženi slučajevi građana inficiranih koronavirusom.

Ukoliko ste boravili u području u kojima ima slučajeva infekcije izazvane novim korona virusom, a u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite Vašeg zdravlja, dužni ste da preduzmite sledeće mere:

– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *