July 26, 2021
aktuelno

Saradnja VŠSSOV sa Pedagoškim fakultetom iz Bijeljine – Kikinda Online News

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi uspostavila je prve korake u saradnji sa Pedagoškim fakultetom iz Bijeljine, odnosno Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Cilj je da se uskoro potpiše sporazum o saradnji, koji će dve obrazovne ustanove povezati na više nivou, sve u cilju poboljšanja kvaliteta nastave.

Predstavnici Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine i Visoke škole strukovnih studija za obrazovane vaspitača u Kikindi saradnju su započeli definisanjem prvih koraka, koji će doprineti da se na više nivoa povežu dve visokoškolske ustanove. U fokusu su, naravno, studenti, ističe direktorka kikindske Škole Angela Mesaroš Živkov.

-,, Za studente će to značiti da će se upoznati sa nekim novim načinima rada, jer su u pitanju akademske studije, koje se razlikuju od naših. Biće tu novih saznanja iz različitih metodičkih, pedagoških i psiholoških oblasti. Upoznaće studente i njihove profesore, koji će biti pozvani da i ovde drže određena predavanja“ – izjavila je Angela Mesaroš Živkov, direktorica Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Saradnja će početi zajedničkom organizacijom naučnog skupa, koji će već u maju biti održan u Kikindi. Pored toga, planirana je i suorganizacija sličnog skupa i u Republici Srpskoj:

– „ Menjamo i obrazujemo prilike u Republici Srpskoj, kroz iskustva koje imaju kolege ovde u Kikindi kroz takvu vrstu saradnje na naučno-istaživačkom planu i kroz implementaciju projekata, kako nacionalnih, tako i evropskih fondova“ – izjavio je Nebojša Mitrović, docent na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Povezanost sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu za Visoku školu u Kikindi značiće i poboljšanje položaja na mapi obrazovnih institucija u našoj zemlji, posebno pred reformu visokog obrazovanja istakao je načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač:

-,, Visoka strukovna škola je praktično jedina registrovana državna visokoškolska institucija na teritoriji Severnobanatskog okruga, tako da je čast i zadovoljstvo, kako je najavljeno, što će u narednom periodu prerasti u akademiju“ – rekao je Lukač.

Sporazum o saradnji biće potpisan kada predstavnici našeg grada posete Pedagoški fakultet u Bijeljini a sve sa ciljem da se kroz nova znanja unaprede kvalitet nastave i pedagoška praksa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *