September 20, 2021
aktuelno

Počela je obuka za rad u stalnom sastavu biračkih odbora – Kikinda Online News

Prva grupa polaznika danas je u Svečanoj sali Gradske kuće počela sa obukom za rad u stalnom sastavu biračkih odbora za predstojeće izbore u aprilu. Prijavilo se 530 kandidata, prema planu obuke koja će biti sprovedena tokom februara i polovinom marta kroz dvadeset grupa:

-,, Prema instrukcijama Republičke izborne komisije, grupa treba da ima od 25 do 30 članova. Obuka se radi u skladu sa Zakonom i prema uputstvu RIK-a” – izjavio je LJuban Sredić, načelnik Gradske uprave, instruktor za obuku kadnidata za rad u biračkim odborima u stalnom sastavu. Sa svim grupama kandidata proći će se kompletna procedura koja sledi na dan izbora, od preuzimanja izbornog materijala, pa do popune zapisnika o radu i predaji izbornog materijala:

– ,, Birački odbori imaju stalan i proširen sastav. Izborni sastav zavisi od poslaničkih grupa i stranaka i njihove zastupljenosti u republičkom parlamentu, na osnovu toga i Republička izborna komisija formira odbore u stalnom i proširenom sastavu. U suštini oni rade zajednički posao u izbornom danu i svi oni imaju ista zaduženja. Ovo je prvi put da se obuka na ovaj način organizuje. Ranije su obuke bile donekle površne” – dodao je Sredić. Svakodnevne obuke podrazumevaju rad sa kandidatima u trajanju od po četiri školska časa i sa testom znanja koji će na kraju biti sproveden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *