September 21, 2021
aktuelno

Četvorodnevni Kamp na temu vode u Centru za stručno usavršavanje – Kikinda Online News

Centar za stručno usavršavanje u Kikindi poznato je kao mesto okupljanja mladih koji žele da usavršavaju postojeća znanja i da stiču nova. Tako je bilo i ovog puta, jer se u Centru za stručno usavršavanje u duhu jubileja od 10 godina postojanja održava četvorodnevni Kamp za učenike šestih i sedmih razreda osnovne škole koji realizuje beogradski Centar za promociju nauke. Dečiji naučni Kamp godinama se sprovodi u Beogradu, a ove godine u okviru sistem “20-20″ projekta koji je finansiran iz Evropskog budžeta ,,Horizont 20-20” Kamp se održava u celoj Srbiji. Nakon Šapca, Kikinda je drugi grad gde se sprovode edukativne aktivnosti. Tema ovogodišnjeg četvorodnevnog Kampa bazirana je na temi vode:

-,, Biramo gradove i Naučne klubove sa kojima imamo uspešnu saradnju i sa kojima znamo da su otvoreni za ovakav vid saradnje, i koji su dobro povezani sa školama, direktorima i osobljem koji mogu da dogovore grupu dece. U Kampu učestvuje grupa od 25 dece učenika šestih i sedmih razreda koji imaju sklonosti prema nauci i istraživačkom radu, a to je i njihova ulazna motivacija sa kojom su danas došli ovde. Bave se temom vode za koju smo čuli da je veoma aktuelna u vašem gradu. Cela grupa podeljena je u četiri tima i svaki tim se bavi određenim aspektom – neko istražuje život u vodi, kako voda utiče na organizam i koliko je važna za naše zdravlje, ciklusi kruženja vode i njena agregatna stanja, kako delovati na požare. Danas su se deca konkretno bavila prikupljanjem podataka praveći okviran plan svog projekta, a već sutra kreću u realizaciju tog plana. To obuhvata pretraživanje na internetu, uzimanja uzoraka gde će kroz alijum test istraživati koliko je voda zagađena i to oni kasnije pretvaraju u svoj naučni eksponat i u vid prezentacije. Prezentacija će biti održana za roditelje, nastavnike i sve zainteresovane u subotu od 13 do 14 časova” – izjavila je Jelena Joksimović, ispred Centra za promociju nauke u Beogradu i stručna saradnica u programskom sektoru.

Centar za stručno usavršavanje dugo godina neguje saradnju sa beogradskim Centrom za promociju nauke:

-,, Tema vode aktuelna je već dugo godina u našem gradu, te je tako veoma korisno što nam se na ovom Kampu priključilo 25 učesnika kako bi se i oni pozabavili ovom temom kroz različite naučne aktivnosti. Veliku zahvalnost dugujemo osnovnim školama bez čije podrške ne bismo mogli da ga realizujemo. Kamp je besplatan za svu decu i trajaće do subote 18. januara, gde im se na jedan lep način kroz različite eksperimente prezentuje nauka” – rekao je direktor CSU Dejan Karanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *