July 29, 2021
aktuelno

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka za tržište rada – Kikinda Online News

U prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje, danas je upriličena dodela sertifikata polaznicima obuka za tržište rada – obuke za pakovanje tekstilnih proizvoda kao i osnovnih informatičkih obuka po ECDL standardu za osobe sa invaliditetom. Uručeno je ukupno 12 sertifikata – od toga šest polaznika je završilo osnovnu informatičku obuku, a šest polaznika završilo je obuku za pakovanje tekstilnih proizvoda.

Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine realizuje plan obuka po potrebama poslodavaca i uz želje nezaposlenih lica:

-,, Pored ove obuke koja se danas završila u toku je još jedna obuka za petoro lica za rukovaoce građevnskim mašinama koji traje još par dana, a isto tako smo planirali i obuku za operatere na CNC mašinama koja bi trebala da bude realizovana početkom januara. Obrazovni profili nisu još uvek usklađeni sa potrebama tržišta rada, u naš grad je došlo više poslodavaca koji se bave tekstilstvom – poput ,,Kalcedonije” , ,,Texam”, ,,Liru” i uzeći u obzir da u Kikindi nemamo školu koja može da proizvede i takve kadrove, odlučili smo se da organizujemo obuku za pakovanje tekstilnih proizvoda za lica sa invaliditetom kao i osnovnu informatičku obuku, rukovodeći se time da bi takve vrste obuka licima pomogle da lakše i brže dođu do zaposlenja. Nadamo se da će naši polaznici naći posao, a već danas smo dobili informaciju da je jedna naša polaznica angažovana za posao u ,,Kalcedoniji” – izjavila je direktorica kikindske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jelena Mitrović.

Tokom 2018. godine , NSZ je za petnaest lica organizovala obuku za krojenje i šivenje gde je sedam lica na obuci dobilo posao u ,,Kalcedoniji”, a to umnogome govori da je Naconalna služba za zapošljavanje uradila dobru procenu kod izbora obuka kako za poslodavce, tako i za lica koja su motivisana za zaposlenje:

-,, Po svojoj stopi invalidnosti, u dogovoru sa svojim savetnikom uradili smo obuku za pakovanje tekstilnih proizvoda koja je trajala 90 časova, odnosno mesec i deset dana. Kada sam završila obuku, predala sam svoju prijavu za posao u ,,Kalcedoniju” gde su me kontaktirali i nakon završenog poslovnog sastanka, već 13. januara počinjem sa radom u kompaniji ,,Kalcedonija” – rekla je Svetlana Marojka po zanimanju ugostitelj.

-,, Završio sam ECDL obuku za rad na računaru, poput obrade textra i radom u Excelu. Većinu toga sam već do sada znao da radim na računaru, a ova obuka mi je samo bila neka odskočna daska, a planiram da se uskoro i zaposlim” – izjavio je Dragan Tenkeš koji je završio srednju Muzičku školu u Somboru na dizajnu zvuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *