June 16, 2021
aktuelno

Retrospektivna izložba osmog Međunarodnog salona pejzažne arhitekture otvorena u ,,Terri” – Kikinda Online News

U Galeriji ,,Terra” otvorena je retrospektivna izložba osmog Međunarodnog salona pejzažne arhitekture koju je Centar za likovnu i primenju umetnost ,,Terra” realizovao sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije.

Salon pejzažne arhitekture u Srbiji postoji od 2005. godine, kao bijenalna međunarodna izložba. Organizator Salona je Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije. U okviru Salona izlažoni su različiti radovi iz oblasti pejzažne arhitekture: planovi, realizovani projekti, ideje, studije, publikacije, multimedijalni radovi i studentski radovi. Izložba se svake druge godine održava u Beogradu, a retrospektivne izložbe u gradovima Srbije, među kojima i naš grad:

-,, Međunarodni salon ima za cilj da promoviše jednu struku koja je kod nas još uvek mlada i nedovoljno jasna čime se bavi, ali upravo je to i cilj da pokaže koji je prostor kojim se pejzažna arhitektura bavi. Pejzažna arhitektura pretežno se bavi otvorenim prostorom, to jesu i privatni prostori, ali, to su prvenstvno javni gradski prostori, pogotovo u današnje vreme kada imamo smanjenje bijodivirziteta i velikih problema sa klimatskim promenama i pejzažna arhitektura daje mogućnost da se na prirodan način uz pomoć čoveka i savremeno planiranje na neki način pokušaju da se nađu rešenja prirodnija za ekološke probleme koje vidimo ili koje ćemo tek videti. Pejzažna arhitektura znatno je šira od onoga što ljudi vide, da li to bio park ili vrt, a bavi se ozbiljnim pitanjima planiranje grada, zelene infrastrukture grada, revitalizacije vodenih tokova kao i uređenja Trgova i skverova. Budući da je izložba nagradnog karaktera, trudimo se da oni i proputuju Srbijom i da pokažemo ngradovima u spoljašnosti o čemu se tu zapravo radi. Pejzažna arhitektura u vašoj najlepšoj ulici na svetu Generala Drapšina, pozvala nas je definitvno da dođemo ponovo u vaš grad” – izjavio je Andrija Tutundžić, član Upravnog odbora Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *