July 26, 2021
aktuelno

Niče Školska šuma u Ruskom Selu- Kikinda Online News

U organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda danas je u Ruskom Selu izvršena sadnja šeste po redu Školske šume, u obliženjem parku preko puta Osnovne škole ,,Gligorije Popov”. Učenici su posadili oko 200 stabala, uz stručnu pomoć rasadnika i zaposlenih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda:

-,, Reč je o izgradnji jednog novog parka koji će krasiti ovo naseljeno mesto, a nama deca pomažu u sadnji kroz edukativni čas o samoj sadnji zasada, o tome kako se sadnice neguju i dalje prepuštamo mesnoj zajednici i školi da se brinu o zasadima koje smo posadili. Na ovom mestu nići će jedan novi park u tri celine – zonu za odmor, za aktivno bavljenje sportom i rekreativnom zonom sa mnoštvo lišćarskim, četinarskim, žbunarskim i ukrasnim vrstama poput platana i kedra” – izjavila je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda.

Do sada je posađeno preko 12.000 sadnica, a do kraja januara meseca ukoliko vremenski uslovi budu pogodovali očekuje se sadnja svih 35.000 sadnica koliko je i planirano za period jesenji i zimski period.

Budući da Rusko Selo nema svoj park, tamošnja Mesna zajednica je u dogovoru sa kikindskom lokalnom samoupravom došla do idejnog rešenja za realizaciju ovakve aktivnosti:

-,, Lokacija u centru Ruskog Sela sama po sebi je idealna za sadnju Školske šume. Nalazi se na površini od oko 2,5 hektara zemlje koji nam donosi mogućnost za jedan veliki savremeni park. Danas smo konačno krenuli sa realizacijom tog projekta i samo idejno rešenje koje je nastalo tokom 2019. godine donosi u park i dva igrališta za decu različitog uzrasta, teretanu na otvorenom, kao i stazu za šetnju, trim stazu za trčanje, a kako vreme odmiče, tako nam i ideje naviru. Budući da je i sam prostor ogroman, otvara nam se i mogućnost da te ideje i realizujemo u narednom periodu. Projekat sam po sebi obuhvata više faza, tako da meštani Ruskog Sela u narednom periodu mogu da očekuju jedan velelepni savremeni park. Već sledeće godine planirano je ulaganje velikih novčanih sredstava u građevinske radove” – rekao je predsednik MZ Rusko Selo Dušan Marjanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *