September 22, 2021
aktuelno

Pirotehnika i kućni ljubimci: kako ih zaštititi? – Kikinda Online News

Stigao nam je decembar, mesec praznične groznice, a sa njim i nezaobilazna pirotehnička sredstva koja mogu podjednako negativno da utiču na zdravlje ljudi, ali i njihovih kućnih ljubimaca. Dok se jedni zabavljaju na gradskim ulicama do kasno u noć uz petarde, rakete i vatromet, kućni ljubimci u domovima i dvorištima proživljavaju pravu noćnu moru. Kućni ljubimci od straha mogu pretrpeti brojne posledice poput srčanog udara, povlačenja i potpuna odbijanja izlaska iz kuće. Slađana Radlović, diplomirani veterinar iz Kikinde iz stanice ,, Vinis vet” kaže da je sa početkom decembra povećan broj naših sugrađana koji dovode svoje kućne ljubimce usled zdravstvenih smetnji koje prouzrokuju različita pirotehnička sredstva:

-,, Psi čuju tri puta jače nego čovek, i pirotehnička sredstva mogu delovati izuzetno stresno kod životinja i da kod pasa izazovu izuzetno ozbiljne zdravstvene smetnje ili da utiču na već postojeće. Kućni ljubimci na zvuke petardi reaguju u vidu ubraznog dahtanja, sakrivanja po ćoškovima, zavlače se u kupatila, pod krevetom, veoma su uznemireni, a dvorišni psi nekada i danima ne izlaze iz svojih kućica. Problem je kako im na adekvatan način pomoći u ovakvim momentima. Naime, njih treba blagovremeno pripremiti, s obzirom da to može biti urođeni strah ili stečen, vezan za socijalizaciju životinje, ima veze i sa vlasnikom, pa tako kod vlasnika koji deluju autoritativno i psi su smireniji i osećaju sigurnost. Ukoliko se i vlasnik uznemiri ili uzbudi na neprijatne zvuke petardi, on to automatski prenosi i na svog ljubimca. Šetnje treba prilagoditi u jutarnjim satima kada buka nije toliko izražena, zatvarati prozore, ili biti u prisustvu psa dok je i dvorišne pse čak potrebno izolavati u neku garažu, podrum, kako ne bi bili izloženi spoljašnim uticajima buke. Psa treba smiriti, oni se ne mogu konstantno držati na sedativima, već uglavnom treba koristiti sredstva na biljnoj bazi, ali i oni se trebaju koristiti blagovremeno zbog svog isključivo trenutnog dejstva, a u slučajevima gde je to posebno izraženo, uz konsultaciju sa veterinarom neophodno je staviti psa i na terapiju. Naša ustanova postoji već jedanaest godina i često se susrećemo sa ovakvim slučajevima, koji su u nekad povezani sa mehaničkim povredama ekstremiteta, a neke od posledica po zdravlje kućnih ljubimaca nažalost su bile i fatalne” – rekla je Radlović za Kikinda News.

Predstavnici kikindske policije podsećaju da se pirotehnička sredstva ne smeju koristiti na mestima i na način kojim se ugrožava bezbednost građana i narušava javni red i mir, a protiv neodgovornih građana podnosiće se zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *