June 22, 2021
aktuelno

Projekat ,,Zajedno do zdravlja” po treći put realizovan u Udruženju penzionera – Kikinda Online News

U prostorijama Udruženja penzionera Kikinda, Medicinska laboratorija ,,MedLab” treću godinu za redom realizovala je projekat „Zajedno do zdravlja“ u okviru kojeg su obavljene besplatne analize glukoze i lipidnog statusa u krvi. Pozivu se odazvalo 25 penzionera:

-,, Današnja akcija osmišljenja je u cilju prevencije zdravlja naših penzionera i veoma je dobro organizovana zahvaljujući Gradskoj upravi Kikinda koji su našim penzionerima u ovom trenutku upriličili da mogu izvršiti laboratorijsko ispitivanje i da utvrde na kom nivou je njihovo zdravstveno stanje kako bi kasnije, u slučaju nužde mogli i da preduzmu odgovarajuću terapiju” – rekao je Milan Periz, predsednik Udruženja penzionera ,,Kikinda”.

Docent doktor Milan Ubavić, vlasnik i osnivač novosadske laboratorije ,,MedLab” i ,,MedLab” Kikinda kaže da je za 6 godina postojanja laboratorije uspešno redukovan veliki broj ljudi, te da je za odlazak na lekarski pregled ovakvog i sličnog tipa potrebna i priprema:

-,, Dan pre nego što osoba ode u laboratoriju, potrebno je da osoba ne pravi nikakve vanredne aktivnosti, da se ne prejeda, da obavlja uobičajne dnevne aktivnosti, da poslednji obrok ne bude u kasnim večernjim satima i da se ujutru bez doručka, kafe i alkoholnih pića dođe na pregled. Ukoliko je osoba dijabetičar, osoba treba da popije lek za dijabetes, a sve ostale lekove treba poneti u laboratoriju kao i doručak. Na taj način izbegavaom sve moguće uticaje lekova koje postoje na laboratorijske analize, a taj uticaj je sve veći, budući da se koriste i paramedicinska sredstva na čije uticaje nemamo uvida ni u literaturi, ni na osnovu iskustva. Svako odstupanje od laboratorijskog nalaza kod pacijenata može da izazove određene nelagodnosti i svaki pacijent može samom sebi da pomogne kroz adekvatnu pripremu. Kao prva samostalna laboratorija, trudimo se da u svim sredinama gde ,,MedLab” postoji da organizujemo ovakve akcije sa ciljem da pomognemo stanovništvo i sunarodnike koji su na najnižim primanjima i koji nemaju priliku da često odlaze u laboratoriju i rade osnovne laboratorijske analize. Danas smo radili pregled šećera i holestora i lipidnog statusa, zato što je dijabetes bolest koja sve više uzima maha, a česta je i u našoj sredini” – izjavio je Ubavići dodavši da 770 hiljada stanovnika u Vojvodini boluje od dijabetesa, a još najmanje dva puta toliko u starijem životnom dobu ima predispozicije da oboli od ove tihe ali podmukle bolesti.

Kompanija ,,MedLab” u saradnji sa kikindskom loklanom samoupravom pokazuje jednu posebnu vrstu odgovornosti i posvećenost zdravlju naših najstarijih sugrađana:

-,, U okviru 25 godina postojanja, omogućeno je i simboličnih 25 analiza za naše najstarije sugrađane sa najnižim primanjima kojima ove laboratorijske analize nisu uvek dostupne. Na ovaj način želimo da kao lokalna samouprava u saradnji sa ,,MedLab”-om pokažemo brigu o najstarijoj populaciji, da pokažemo brigu o našim najstarijim prijateljima kako bi na vreme dijagnostikovali eventualne zdravstvene probleme kako bi krenuli na vreme sa odgovarajućom terapijom kako bi uspešno vodili računa i u budućnosti o svom zdravlju” – izjavio je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *