July 29, 2021
aktuelno

Kikinda potencijalni grad za osnivanje košarkaške akademije – Kikinda Online News

Delegacija Košarkaškog saveza Srbije, Košarkaškog saveza Vojvodine kao i Sportski savez Kikinda danas su zajednički razmatrali kapacitete i mogućnosti za osnivanje košarkaške akademije u našem gradu za devojke uzrasta od 15 godina. Na predlog Olimpijskog komiteta Srbije, košarkaška akademija nosila bi naziv ,,Ranko Žeravica” a tom prilikom nadležni su posetili i sportske objekte i škole u našem gradu.

Ana Joković, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije zadužena za žensku košarku kaže da je Kikinda prepoznata kao grad sporta te da se samim tim stvaraju i mogućnosti za pokretanje značajnog projekta za naš grad:

-,, Reč je projektu ženske košarkaške akademije, pri Košarkaškom savezu Srbije za najmađi, kadetski uzrast u bliskoj budućnosti koji bi bio realizovan, a za koji imamo podršku Ministarstva sporta i omladine, Vlade Republike Srbije za neku blisku budućnost. Zato smo danas i boravili u vašem gradu, gde smo posetili više lokacija da vidimo šta pružaju, par srednjih školi, prvenstveno je potreban dobar smeštaj, dobra sala” – izjavila je Joković.

Darko Karan, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije izjavio je da je Kikinda pravo mesto gde realizacija ovog projekta treba da bude sprovedena:

-,, Ovaj projekat postoji već 6 godina, međutim nije bilo sluha u ranijem periodu da se isti i sprovede. Podsećanja radi, mi smo Evropski prvaci gde sa poslednjeg Evropskog prvenstva imamo bronzu, a pre toga smo osvojili bronzu na Olimpijadi, i sledi nam Olimpijada u Japanu gde ćemo sigurno biti prisutni sa ženskom reprezentacijom, i velika je šteta da nakon toga mi nemamo više tako dobrih rezultata. Kao nacija, definitivno smo veoma talentovani pogotovo za košarku, i očekujem da u Kikindi, devojčice kadetskog uzrasta od 2005. godine pa i mlađe dolaze u akademiju za žensku košarku Košarkaškog saveza Srbije i da to bude locirano u Kikindi. Kikinda ima sve preduslove za udoban dom kao što je Dom učenika ,,Nikola Vojvodić”, a nakon toga obišli smo i halu ,,Jezero” sa pratećim sadržajima i srednje škole” – dodao je Karan.

-,, To je veoma značajan projekat za naš grad, i to bi u perspektivi razvoja i ugleda Kikinde i sporta mnogo značilo. Ja sam danas ovde pre svega kao Kikinđanin, ali moja pozicija u Ministarstvu i želja da pomognem je nesporna i sasvim sam siguran i drugim ljudima iz Ministarstva koje poznajem gde će prezentovanje jedne dobre ideje i inicijative doprineti da Kikinda dobije nove kapacitete. Stateški gledano mi imamo fantastičan prostor koji je moguć da se dalje proširi, preko puta Hale, tu se nalaze neke stare kuće koje je moguće otkupiti i proširiti se sve do Distričke ulice, napraviti jedan ogroman prostor i osmisliti sve moguće kapacitete na tom mestu, gde bi i država trebala da prepozna mogućnost Međunarodne saradnje Međunarodnih kampova kako bi se i Kikinda mogla izvandredno pozicionirati i u tom smislu. To automatski znači i otvaranje samog grada prema Rumuniji i Mađarskoj i to je naša budućnost i naša velika šansa” – izjavio je državni sekretar u Ministarstvu koji je dao podršku ovom projektu Branislav Blažić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *