September 22, 2021
aktuelno

Početak konzervatorskih radova na Suvači – Kikinda Online News

U okviru projekta koji se realizuje u okviru IPA programa Mađarska-Srbija prekogranične saradnje ,,Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju – putevi mlinova” započeti su konzervatorski radovi na Suvači u kojem je Narodni muzej Kikinda jedan od pet partnera. Projektom su predvidjeni konzervatorski i radovi na izgradnji novog objekta, ali su za sada započeti samo konzervatorski radovi na kompletnom drvenom mehanizmu mlina. Konzervatorske radove izvodi konzorcijum firmi ,,Dekorat” doo i ,,Niković” doo iz Beograda. Ukupna vrednost projekta je oko 500.000 evra od čega Narodnom muzeju kao partneru pripada 101.00 evra za izvođenje radova, po tenderu od 16154 evra, dok je za građavinske radove predviđeno oko 48.000 evra.

-,, Delimični radovi koji podrazumevaju konzervaciju drvenog mehanizma mlina Suvače započeti su 29. novembra i krajnji rok za završetak radova je šezdeset dana. Konzervatorski radovi izvode se po programu Evropske unije, IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska u kojem je i Muzej partner sa još četiri partnera-tri iz Mađarske i jednim iz Srbije i projekat finansira Evropska unija u iznosu od 85% posto, subfinansiranje u ostatku od 15 % obezbeđuje Grad Kikinda, a za konzervatorske radove sa oko 4% obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije. Konzervatorski radovi će teći narednih pedesetak dana, a u međuvremenu bi u bliskoj budućnosti trebalo da krenu i građevinski radovi na izgradnji novog pomoćnog objekta u dvorištu Suvače gde će se izmestiti kapaciteti koji su neophodni posetiocima. U ponedeljak u Muzeju u okviru projekta biće održan seminar ,,Interpretacije nasleđa”, koji je svima nama potreban kako bi znali kako trebamo da interpretiramo Suvaču u budućem periodu uz neophodne kapacitete. Pored toga, za 17. januar imaćemo i jedan okrugli sto na temu lokalne zajednice i održivog nasleđa” – izjavila je Lidija Milašinović, direktorica kikindskog Narodnog muzeja.

Prva rekonstrukcija Suvače 2013. godine zahtevala je hitnu intervenciju gde su izvedeni radovi na krovnoj konstrukciji usled prokišnjavanja i to je bio stalni problem za ovo zdanje, a tadašnji radovi su iznosili oko 10.000 evra. Ipak, najveći prioritet koji su izdvojili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture jeste mllinski mehanizam koji je najvažniji u Suvači:

-,, Radimo konzervaciju i restauraciju drvenih elemanata koji se nalaze u mlinu Suvača i jedino što je ostalo vredno u ovom zdanju. Naš zadatak je da zaštitimo drvene elemente i konstrukciju od daljeg propadanja, što znači da bi svi trebali da se konzerviraju, ali isto tako da im se na neki način i vrati stari sjaj, u smislu da bi trebalo konsolidovati delove koje su napale štetočine zbog same starosti i elemenata koji se nalaze u mlinu i sledeća faza nam je zaštita svih rekonstruisanih i konsolidovanih nedostajajućih elemenata i onih koji bi trebali da se poprave. Stepen oštećenja elemanata je prilično visok jer su drveni elementi stari koliko i sam mlin, nije rađena nikakva restauracija niti rekonstrukcija, a jedino što je uspelo da se zaključi samim čišćenjem drvenih površina, jeste to što smo uspeli da pronađemo godinu kada je Suvača sagrađena što svedoče i istorijski zapisi, i uspeli smo da primetimo da je jedna proizvodna linija starija od druge što ovaj mlin čini posebno autentičnim” – rekao je Jovan Petronijević, konzervator restaurator master pri Muzeju.

Foto: Kikinda News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *