September 22, 2021
aktuelno

Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležen i u Kikindi – Kikinda Online News

Pod sloganom ,,Društvo doprinosi napretku” Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležen je i na kikindskom Trgu. Omladinci kikindskog Crvenog krsta delili su promotivni edukativni materijal našim sugrađanima,a tu su bili i predstavnici kikindskog Zavoda za javno zdravlje kao i Dom zdravlja Kikinda.

-,, Uličnom javnom akcijom želimo da skrenemo pažnju sugrađanima na ovaj dan pod sloganom ,,Društvo doprinosi napretku” i da podignemo svest kod ljudi. Jako je važno da se o ovoj temi priča tokom cele godine,a u prilog tome i vršnjački edukatori Crvenog krsta Kikinda realizuju niz aktivnosti, radionica i informativna predavanja sa svojim vršnjacima kako bi njima preneli elementarna znanja kako da se zaštite i čuvaju. Prevencija je kontinuirana aktivnost Crvenog krsta, a današnju akciju obeležavamo u saradnji sa našim partnerima – Zavodom za javno zdravlje i kikindskim Domom zdravlja. Tokom decembra sve aktivnosti koje budemo realizovali u školama biće usmerene na ovu temu i informisanje kako dece tako i mladih” – izjavila je Danijela Bljeljac Sekretar kikindskog Crvenog krsta.

-,, Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od početka epidemije od 1985. godine pa do 20. novembra 2019. godine u Republici Srbiji registrovano je oko 4000 osoba inficiranih HIV-om. U januaru pa sve do 20. novembra tekuće godine novodijagnostikovano je 175 osoba inficiranih HIV-om što je za 35% više nego u periodu od prošle godine kada ih je bilo 130. Takođe, u 2019. godini kod 55 osoba novodijagnostikovan je AIDS, a 16 osoba je preminulo zbog ove bolesti. Što se tiče našeg okruga, od 1985. godine na teritoriji našeg okruga registrovano je 23 osoba inficirane HIV-om. Od toga, njih 14 danas živi na teritoriji okruga, 9 osoba je umrlo, od kojih 7 osoba kod kojih je dijagnostifikovan HIV, a kod dve osobe, uzrok smrti je bio drugi razlog. U 2019. godini u našem okrugu registrovane su 3 novootkrivene osobe zaražene HIV-om, jedna osoba je obolela, a jedna je umrla. 17. decembra Zavod za javno zdravlje Kikinda u saradnji sa asocijacijom ,,Duga” organizuju besplatno poverljivo testiranje i savetovanje na HIV koje će biti organizovano u Čoki, Senti i Kikindi. U Čoki će testiranje biti održano od 9 do 11 časova, u Senti od 11:30 do 13:30 i u Kikindi od 15 do 17 časova na parkingu na ulazu iz Nemanjine ulice. Tu će biti prisutan samo savetnik – lekar i laborant tako da je testiranje dobrovoljno, poverljivo, anonimno, besplatno, a rezultati su gotovi do dvadeset minuta” – rekla je doktorka Ana Đurin specijalista socijalne medicine pri Zavodu za javno zdravlje.

Foto: Kikinda News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *