September 20, 2021
društvo

Svetski dan borbe protiv HIV-a i seksualno prenosivih bolesti : ,,Društvo doprinosi napretku” – Kikinda Online News

Crveni krst Kikinda i ove godine će u saradnji sa kikindskim Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja kroz različite aktivnosti obeležiti 1. decembar – Svetski dan borbe protiv HIV-a.

-,, Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležićemo 2. decembra uličnom akcijom na gradskom Trgu, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja. Volonteri su pripremili crvene trakice kao simbol podrške obolelim osobama i njihovim porodicama. Delićemo i edukativne flajere o ovoj temi, a drugog decembra održaćemo i edukaciju u Gimnaziji ,,Dušan Vasiljev”. Tokom celog decembra imaćemo edukacije u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada. Crveni krst Kikinda se već duže vremena bavi ovim problemom, i isključivo se baziramo na edukaciji naših vršnjaka i sugrađana, tako da smatram da su naši vršnjaci, ali i sugrađani dovoljno edukovani o ovoj temi, ali uvek može i bolje i više” – rekla je predsednica Omladinsko – terenske jedinice Crvenog krsta Kikinda Mila Kovačević.

Zavod za javno zdravlje Kikinda u saradnji sa Crvenim krstom i kikindskim Domom zdravlja i asocijacijom ,,Duga” priključio se ove godine Evropskoj nedelji testiranja na HIV i prethodi obeležavanju Svetskog dana borbe protiv side:

-,, Ciljevi kampanje ove godine čiji je slogan ,,Testiraj, leči i spreči” su podizanje svesti i javnosti o rizicima za inficiranje, prednostima testiranja, koje prednosti ima rana dijagnostika uz razumevanje da je lečenje danas uspešno i besplatno uz podsticaj što većeg broja ljudi na testiranje. Osobe kod kojih se HIV dijagnostikuje u ranom stadijumu infekcije imaju veću verovatnoću da bolje odreaguju na lečenje i da imaju dug i kvalitetan život. Testiranje na HIV danas je deo odgovornog ponašanja jer samo dijagnostifikovanje i lečenje infekcije smanjuje mogućnost prenošenja HIV-a na druge osobe, a to uključuje i prenos sa majke na dete. U našem Zavodu postoji Savetovalište za HIV gde se obavlja poverljivo, anonimno i besplatno testiranje za koje nije potrebna zdravstvena knjižica niti uput od lekara. Testiranje je dobrovoljno, a osoba nakon poverljivog savetovanja sa lekarom odlučuje da li će obaviti testiranje. U saradnji sa asocijacijom ,,Duga” želeli bismo da pozovemo sve zainteresovane građane da se u što većem broju odazovu našem pozivu kako bi saznali svoj HIV status.Testiranje će biti održano 17. decembra od 15 do 17 časova na velikom parkingu na ulazu iz Nemanjine ulice” – izjavila je doktorka Ana Đurin, specijalista socijalne medicine pri Zavodu za javno zdravlje.

-,, Od 7 do 15 časova, svakog radnog dana dobrovoljno poverljivo Savetovalište radi testiranje na HIV i ostale seksualno prenosive infekcije koje je dostupno svim zainteresovanim građanima. Građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu, takođe se mogu obratiti našem Savetovalištu. Testiranje je potpuno anonimo, šifrirano tako da je diskrecija u našem Savetovalištu potpuno zagarantovana. Ono po čemu se naše Savetovalište razlikuje od drugih laboratorija koje pružaju ovu uslugu testiranja jeste usluga savetovanja. Tu savetnik u razgovoru sa klijentom razgovara i procenjuje rizik i radi na smanjenju rizičnog ponašanja klijenta, procenjuje da li je osoba bila u periodu ,,prozora” i da li je potrebno ponovno testiranje klijenta na HIV. U riziku su i same HIV pozitivne osobe od ponovnog inficiranja ovim virusom. Ne znači da HIV pozitivna osoba ne može ponovo da se inficira, bez obzira što je na terapiji. HIV pozitivne osobe se moraju čuvati i drugih osoba zaraženih HIV-om. U našem Savetovalištu poslednjih godina imamo povećan broj klijenata i nadamo se da će se trend porasta nastaviti u narednim godinama” – rekla je doktorka Tatjana Karać načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a i Evropske nedelje testiranja na HIV i seksualno prenosive bolesti za sutra predviđena je humanitarna žurka omladine Crvenog krsta u klubu ,,Pacija”, gde će jedan deo sredstava biti uložen i za akciju humanitarnog paketića za decu korisnike Narodne kuhinje, a ulična manifestacija biće održana drugog decembra sa početkom od 12 sati na gradskom Trgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *