July 29, 2021
aktuelno

SSŠ ,,Miloš Crnjanski” priključila se programu ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” – Kikinda Online News

SSŠ ,,Miloš Crnjanski” se ove školske godine priključila programu ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. U okviru programa u kojem učestvuju učenici i profesori škole planirana je i saradnja sa lokalnom samoupravom i ustanovama iz grada, a koje se bave očuvanjem životne sredine. Prva u nizu aktivnosti održana je danas u prostorijama škole kada je dr. Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje održala predavanje na temu ,,Kvalitet vazduha u Kikindi”. Predavanje je bilo predviđeno za učenike smera tehničar za zaštitu životne sredine kao i za profesore škole:

-,, Tokom oktobra imali smo neubičajne situacije gde su koncentracije čestica odstupale od normalnih, bile su povećane, kako ukupne suspendovane čestice, tako i čestice frakcije veličine 10 mikrona, ali i čestice do 2,5 mikrona. Naš grad je slabo pošumljen, nemamo zaobilaznicu što se saobraćaja tiče. Imamo konstantnu remisiju čestica i kada to uzmemo u obzir plus loši atmosferski uslovi, bez horizontalnog i vertikalnog kretanja vazduha i povišenog temperaturnog vazdušnog pritiska iz visoke temperature imali smo jednu stagnaciju vazduha i to je razlog zašto su se poslednjih dana u oktobru pojavile povećane suspendovane čestice u vazduhu. Tokom oktobra koncentracija gasova koje mi analiziramo, odnosno osnovne zagađujuće materije ništa od toga nije bilo iznad dozvoljene granice. Tokom oktobra kvalitet vazduha nije bio zadovoljavajući, ali to je bila relativno kratkotrajna epizoda” – izjavila je Sanja Brusin Beloš ispred Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

-,, Škola ove godine učestvuje u programu ,,Za čistiju i zeleniju Vojvodinu”, a 2013. godine smo dobili prvu nagradu na tom projektu, pa nas nije bilo nekoliko godina, a ove godine smo skupili dovoljno materijala i želje da ponovo učestvujemo u takvom jednom projektu. Projekat podržava pet Pokrajinskih Sekretarijata gde ćemo sprovesti nekoliko aktivnosti vezane za učenike, nastavnike i sve zainteresovane. Na nekim od tih projekata imaćemo radionice, predavanja i akcije sakupljanja čepova koje mogu da doprinesu čistijim i zelenijim školama Vojvodine” – rekao je direktor SSŠ ,,Miloš Crnjanski” Milorad Karanović.

U okviru programa održaće se i ozelenjavanje školskog prostora, a u okviru ,,Eko-kalendara” škola će u narednih nekoliko meseci imati aktivnosti vezane za različite ekološke aktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *