September 20, 2021
aktuelno

“Sova patrola” izbrojala 180 sova na trgu – Kikinda Online News

U okviru osme manifestacije ,,Sovembar” danas je u prostorijama Kulturnog centra Milan Ružić sa saradnicima iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održao stručno predavanje na temu sova za školarce, a potom je zajedno sa njima krenuo putem staništa sova ušara u okviru ,,Sova patrole” gde je održano prvo brojanje sova. Najveći broj sova izbrojan je kod Hrama Svetog Nikole na gradskom trgu gde je na jednom stablu izbrojano 49 jedinki, dok je na celokupnom trgu izbrojano oko 180 jedinki:

Foto: Čedomir Vujanić

-,, Na stručnom predavanju u Kulturnom centru za učenike osnovnih i srednjih škola pričali smo zašto je Kikinda značajna kao grad sova, zašto su utine toliko bitne i kakva se krije priča iza toga. Utine su za nas vrlo važne, Kikinđani su dali pravu poruku svima – da prave lokalne vrednosti treba čuvati, unapređivati i usmeravati ka nekom održivom razvoju. Bolja je situacija nego proteklih godina, a i vreme je dosta toplo, pa je i to negde razlog brojke od oko 180 jedinki, ali kako i budu dolazili hladniji dani biće tu i više jedinki” – izjavio je Milan Ružić ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

-,, Poslednje dve godine bavim se kreiranjem youtube kanala za japance koji su veoma zainteresovani za Srbiju. Pravimo razne video zapise radi promocije i afirmacije vaše zemlje. Sove utine su veoma interesantne, one žive i u Japanu, ali ne tiče se toliko našeg svakodnevnog života kao kod vas. Ornitološki sam bio zainteresovan i to će biti sigurno interesantno za naše gledaoce, da Kikinda svake godine održava manifestaciju posvećena sovama i da je Kikinda grad koji je i prepoznatljiv po sovama” – rekao je Masahiko Ocuka iz Japana koji je ovim povodom po prvi put u našem gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *